"Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, plătită pentru învestirea acesteia, cu excepţia cazurilor în care conflictul soluţionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje şi cauze succesorale. "
sintagma partaje si cauze succesorale se refera numai la partajele succesorale sau la toate partajele, inclusiv partajul judiciar?
Adica, daca se incheie un acord de mediere cu privire la o cauza de partaj judiciar, se poate cere restituirea taxei de timbru sau nu ?
Este vorba despre orice tip de partaj.Conform unor reglementări relativ recente, prin modificarea legii privind taxele de timbru, în cazul persoanelor care-și împart bunurile prin mediere și vor prezenta un acord de mediere instanței pentru a-l valida, părțile nu vor mai achita integral taxa de timbru, în valoare de 3 % în mod normal, raportată la valoarea bunurilor partajate, ci vor plăti doar jumătate din cei 3 %.Este valabil doar pentru acele partaje, ieșiri din indiviziune succesrală, rezolvate pe calea medierii .
deci in cazul unui partaj judiciar dintre soti, daca actiunea este deja introdusa in instanta, dar totusi conflictul se rezolva prin mediere, se poate cere sau nu restituire totala sau partiala a taxei de timbru deja achitate?
Datorita unor imperfectiuni legislative si a lipsei de concordanta intre pevederile OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru si cele ale Legii 192.2006 (legea medierii), in cazul unui litigiu aflat deja pe rol cu obiectul precizat de dumneavoastra taxele judiciare nu se restituie, nici macar in proportie de 50% (scazand cei 20 de lei pentru incuviintarea acordului de mediere in cazul respectiv).
Ramane mai avantajoasa ajungerea la un acord de mediere anterior actiunii in instanta, pentru ca, odata deschisa actiunea, nu se vor mai restitui taxele judiciare platite in cazurile de transfer de drept de proprietate, partaj, etc.