Buna ziua,
Din decembrie anul 2012 l-am internat pe sotul meu cu arterita.. ulterior .i-a taiat piciorul , (distrusa de suparare ca pe zi ce trece boala sotului se agarava . si stind la capatiiul lui si cum un necaz nu vine singur , .in luna ianuarie nu am mai primit pensia lui..mi-a zis postarita ca i s-a sistat pensia......m-am dus la casa de pensie cu decizia de pensie ca sa vad de ce i-a sistato. nu prea eram lamurita ce pensie avea sotul meu de boala sau la limita de virsta., acolo mi-a zis sa depun la registratura o cerere.....sa vada de ce .....apoi.dupa o perioada ,pe data de 17 februarie a decedat sotul meu.
Dupa decesul sotului m-am dus la casa de pensie ca sa imi dea raspunsul.....stupoare..mi-au zis ca sotul nu era pensionar la limita de virsta si ca el ar fi trebuit in luna cind era internat in spital sa-fi faca dosarul de pensie de boala ..adica sa se duca la comisie.....ce mai pot face eu acum??? ca nu mai imi da nici pensie,. nici ajutor ca ar fi fost pensionat de boala..mentionez ca sotul meu a avut acum 10 ani o operatie pe cord deschis, si era pensionat de boala de 10 ani , cum sa procedez...??chiar nu se mai poate face nimic ?
Dar intrebarea mea e ? cind am fost la casa de pensii , salariatii de acolo nu putea sa imi dea raspunsul daca este sau nu pensionat..eu nu au o baza de data in calculator ?
VA multumesc !
La ghiseu puteau sa va spun de ce a fost sistata pensia. Dvs trebuia sa mergeti la dr. de la expertiza dupa ce a iesit sotul din spital ( cu biletul de externare) pt. a dovedi faptul ca nu s-a prezentat la comisie. Pt. a afla solutionarea legala puteti sa va adresati in scris Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP) - Bucuresti, str. Latina nr. 8
Pt.solutionarea legala a cazului dvs. va sfatuiesc sa va adresati in scris d-nei Ileana Ciutan - presedinte al Casei Nationale de Pensii Publice - Bucuresti str. Latina nr. 8.
Expuneti pe scurt motivele neprezentarii la comisie a sotului decedat si anexati in copie si actele doveditoare.( copie dupa: cupon pensie, bilet de iesire din spital, certificat de deces etc.) Parerea mea este ca, motivul neprezentarii la comisie nu ii poate fi imputabil (vezi art.78 al. 4 din Legea pensiilor), dar solutionarea favorabila o poate da doar Casa Nationala de Pensii.
Atentie! Depuneti in termen de 30 de zile de la deces cerere pt. pensie de urmas, daca nu aveti pensie sau nu sunteti angajata.
In functie de luna si anul nasterii dvs. puteti primi pensie de urmas 6 luni sau pe perioada nedeterminata daca aveti implinita varsta standard de pensionare si 15 ani de casatorie. Daca nu aveti varsta de pensionare si sunteti bolnava, puteti primi pensie de urmas, dar medical ( adica va prezentati la comisie)
Referitor la ajutorul de deces, acesta se poate ridica in termen de 3 ani, daca cererea dvs. adresata d-nei Ileana Ciutan primeste o solutionare favorabila.
Daca dvs sunteti pensionara si doriti sa luati ajutor de deces pt. sotul dvs. fara sa va mai adresati Casei Nationale, puteti beneficia de ajutor deces pt. membru de familie care este jumatate din ajutorul de deces care se acorda pt. pensionarul decedat. Pt. aceasta trebuie sa va prezentati la Casa Judeteana de Pensii cu urmatoarele acte(in copie xerox si original): buletinul dvs., cuponul dvs. de pensie, certificatul dvs. de nastere si de casatorie (atentie daca v-ati nascut cu numele de Popescu, in casatorie sa intrati tot cu acelasi nume) certificatul de deces al sotului, factura fiscala de sicriu sau articole funerare - pe numele dvs.
Buna seara,
Am fost si a doua zi la casa de pensii , am insistat si au zic ca imi rezolva problema.
Eu va multumesc pentru raspuns si va doresc sanatate.
Pensie de urmas
sally_daisy
Buna ziua,
Exista un termen limita pana la care sotul pensionar supravietuitor poate opta pentru pensia de urmas, in cazul in care aceasta este mai mare ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces
Lukroxy
Buna ziua, tatăl mai a murit acum 4luni intrun spital din Aiud.De atunci ma tot plimba de la un birou la altul pt ajutorul de deces,el nu muncea in momentul ... (vezi toată discuția)