Persoana cu handicap are 51 ani, o pensie de 300lei si un ajutor social de 250lei. Locuieste in Bucuresti, singura in apartamentul cu 3 camere al mamei ei, care a decedat acum 2 ani. E mostenitoare unica, cu testament, dar nu are discernamant. Eu sunt o verisoara, dintre multe altele care nu vor sa auda, si nu stiu cum sa rezolv situatia, caci locuiesc in Serbia. Am deschis acum 6 luni actiunea de interdictie, dar procesul dureaza pentru ca nu se ofera nimeni ca tutore. Chiar nu se poate pune interdictia daca nu se ofera nimeni ca tutore? Autoritatea tutelara a fost intrebata, pana la urma instanta ma roaga tot pe mine. Apoi, blocul a dat-o de curand in judecata pentru datorii de 2000lei la intretinere. Ea, si sa aibe discernamant nu ar avea cu ce plati...Daca accept tutela si o imprumut cu bani, ii pot vinde apartamentul si s-o mut la o garsoniera? Asa ar avea bani de intretinere, din diferenta ce-i ramane. Problema este ca-i aproape pericol social, blocul a chemat si politia, salvarea, si televiziunea. Tratamentul il ia doar internata. Pentru un camin privat nu are bani. Doar daca-i vand casa, dar 50.000E cat i-ar ajunge? Ce ma sfatuiti sa fac?
In primul rand,persoana pusa sub interdictie judecatoreasca nu raspunde pentru prejudiciile cauzate,daca nu are discernamant la data savarsirii faptei.
In al doilea rand,daca nu gasiti nicio persoana fizica sa indeplineasca sarcina curatelei,atunci solicitati instantei desemnarea unui curator special care sa o reprezinte pe persoana cu handicap,pentru ca acest curator special are toate drepturile si obligatiile prevazute de lege pentru reprezentantul legal.
Dar eu va propun altceva: luati legatura cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din sectorul unde domiciliaza persoana cu handicap si solicitati admiterea dansei in cadrul unui Centru rezidential pentru persoane cu handicap (mai ales ca are si certificat de incadrare in grad de handicap accentuat, dupa cum ati relatat).
DGASPC-ul este institutia publica de interes judetean care are atributii in acest domeniu si este indrituita sa depuna diligente pentru promovarea si protectia drepturilor persoanelor cu handicap din aria lor de competenta teritoriala,conform Legii 448/2006 actualizata.
Prioritatea zero este rezolvarea situatiei persoanei cu handicap,celelalte aspecte subsecvente pe care le-ati ridicat in privinta imobilului mai sufera amanare.
Va multumesc frumos pentru raspuns. Of, inseamna ca va fi datoare si cu cheltuielile de judecata ale blocului!? Ea nefiind inca interzisa. Ca dumneavoastra am gandit si eu, de aceea nu inteleg de ce instanta amana solutia, dosarul 19002/303/2012 e la jud. sect.6 Ce as putea face sa urgentez? Pe hartie handicapatii au drepturi ca-n vest, in practica autoritatile aici nu fac nimic! La DGASPC am fost de nenumarate ori pt. a le cere sfatul, ultima data pentru ancheta sociala. Ei incearca sa se spele pe maini, mi-au spus s-o iau sub tutela ca sa nu ajunga in strada ca atatia altii, ca daca las pe altcineva de la primarie, o vor pacali. Le-am spus ca nu locuiesc in Bucuresti dar pe ei ii intereseaza doar raportul o data pe an, nu si viitoarele noastre probleme. Nu mi-au spus nimic despre Centrul rezidential pentru handicapati. Le voi solicita in scris, din gura am degeaba...Daca ar exista, aceasta solutie ar fi cea mai buna pentru ea, o sa le spun in 4 martie si in instanta, va multumesc din suflet pentru ajutor!
Cine-mi poate explica de ce instanta specifica in dosar persoanele A si D ca si curatori? Ele au primit citatie dar nu s-au prezentat la proces pt. ca nu vor sa aibe de a face cu cazul. Eu am dat aceste nume si adrese instantei ca sa arat dezinteresul total. Te poate numi curator fara sa stii, fara sa vrei?
Persoana cu handicap este un cetatean ca oricare dintre noi cu drepturi si obligatii si ar fi de dorit ca noi ceilalti, sa o privim,tratam si consideram ca atare...sau poate cu ceva mai multa grija,atentie si empatie, pentru ca este un semen de-al nostru aflat intr-o nevoie speciala si caruia societatea trebuie sa-i adapteze mediul la nevoia sa...
Va doresc realizarea cat mai rapida a starii de fapt,intrucat mi se pare intolerabil sa existe situatii de acest fel si sa nu fie gasita o solutie adecvata,pentru ca persoana cu dizabilitati sa primeasca tratament si ingrijiri de specialitate, intr-o institutie abilitata de lege sa-i ofere protectia necesara.
In privinta curatorului,numirea acestuia se face de instanta de tutela cu acordul celui desemnat, prin incheiere, care se comunica in scris acestuia.
Laura Vilsan
Va multumesc, ce bine ar fi sa gandeasca si autoritatile ca dumneavoastra! O sa explic instantei..., care n-a stiut ce dosar judeca la nici o infatisare :(, si care are grija mai mult de forma decat de fond, o sa le cer sa ia si ei leg. cu DGSAP-ul pt. o solutie ce n-o gasesc!