avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor!Imputernicire - Autoritatea tutelara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor!Imputernicire - Autoritatea tutelara

Buna ziua.Mama mea este diagnosticata cu dementa Alzheimer,in faza medie.Am reusit sa obtin indemnizatie de persoana cu handicap cu insotitor.Este a doua oara cand incasez acesti bani,de la Primaria de care apartinem, iar casiera mi-a spus ca nu mai poate sa-mi dea banii,pana ce nu ii voi aduce o procura de la un notariat. La notariat am fost si mi-au spus, ca in acest caz,cand persoana sufera de astfel de afectiune,nici un notar nu-mi va elibera vreo procura si m-au sfatuit sa apelez la "Autoritatea tutelara".Sincer,nu am auzit pana acum de astfel de autoritate si nu stiu nimic in legatura cu acest subiect.V-as ruga,sa ma lamuriti ,care sunt demersurile si "pasii" care trebuie urmati,pentru a apela la aceasta Autoritate tutelara,pentru a o putea reprezenta pe mama in toate problemele ce se pot ivi,nu numai in privinta ,problemei cu indemnizatia.Va multumesc.anticipat,pentru eventualele raspunsuri.Va rog mult sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: mirceaur , utilizator 11:28, 22 Mai 2012
Trebuie sa va adresati instantei competenta teritorial (Judecatoria de domiciliu) printr-o cerere de punere sub interdictie. Pe perioada procesului Autoritatea tutelara va numi un curator si dupa ce hotarirea de punere sub interdictie va fi definitiva se va numi un tutore.Acesta puteti fi si dvs, situatie in care va trebui sa raspundeti anual (luna Ian. pentru anul precedent) printr-o dare de seama catre Autoritatea tutelara asupra modului de administrare a veniturilor interzisului si a averii acestuia in urma careia vi se va acorda descarcarea de gestiune pentru anul incheiat.Instanta investita cu rezolvarea cererii va sesiza procurorul si Autoritatea tutelara, va dispune efectuarea de analize medicale examen psihiatric etc. putind da in final solutia de punere sub interdictie, Curatorul si tutorele sint numiti de catre Autoritatea tutelara prin dispozitii ale primarului localitatii de domiciliu.
Daca persoana in cauza nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, aveti posibilitatea sa solicitati instantei de judecata (Instanta de tutela), punerea sub interdicitie judecatoreasca, caz in care se va numi un tutore pentru ocrortirea celui pus sub interdictie judecatoreasca.

Insa lipsa dicernamantului va trebui dovedita printr-o expertiza medicala.

Daca insa persoana in cauza are dicernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, dar din cazua batrentii, a bolii sau a unei infirmitati fizice nu poate personal sa-si administreze bunurile sau sa isi apare intersele , poate solicita fie personal, sotul sau o ruda apropiata, numirea unui curator . In acest caz, se vor aplica regulile de la mandat (cu alte cuvinte veti avea dreptul sa o reprezentati). Cu toate acestea, daca instanta considera necesar, mandatul poate fi limitat doar la simpla administrare a bunurilor .
Ai doua variante:
1) afli adresa autoritatii tutelare de care apartii ( de pe net ) si adresezi o cerere prin care soliciti sa ti-se recunoasca tutela in baza actelor medicale , iar cu acel raspuns te vei adresa unui notar.
2) Te adresezi judecatoriei de pe raza localitatii de domiciliu cu o cerere de a ti se recunoaste dreptul de tutela permanenta ,vei anexa copii de pe actele medicale. Instanta se va ocupa de citarea autoritatii tutelare si de obtinerea unui raspuns de la ei. Dar daca mai ai frati sau surori lucrurile se complica pentru ca vor fi si ei intrebati.
In privinta indemnizatiei poti cere o audienta domnului (-ei) primar si ii explici documentat situatia si cred ca cel putin temporar se va rezolva. Daca alegi varianta a doua vei primi si banii retroactiv cu tot cu dobanda si eventuale daune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punerea sub interdictie a persoanelor in varsta. Florenta-Beatrice Dan Florenta-Beatrice Dan Ce parere aveti despre faptul ca persoanele in varsta au ajuns la cheremul copiilor, fiind fortati sa se interneze la psihiatrie, din dorinta de a obtine un ... (vezi toată discuția)
Obtinere curatela nick58 nick58 Pot sa ma adresez unui notar pt. a se ocupa de obtinerea unei curatele? A decedat sora tatalui meu, iar in testamentul lasat este trecut si el. El este ... (vezi toată discuția)