avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere curatela
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere curatela

Pot sa ma adresez unui notar pt. a se ocupa de obtinerea unei curatele? A decedat sora tatalui meu, iar in testamentul lasat este trecut si el. El este internat intr-un camin - spital iar conform certificatelor medicale semnatura sa este nula.
Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: iulianC , utilizator 22:06, 13 Februarie 2012
Este vorba ca obtinerea curatelei se face la judecatorie pe baza unui certificat medical eliberat de Institutul Medico-Legal. Pentru obtinerea acestui certificat trebuie sa va interesati la IML cum sa faceti sa-l puteti prezenta pe tatal dv. comisiei care se intruneste acolo, dupa cate imi amintesc, o data pe luna.
Nu sunt suficiente certificatele medicale eliberate de spitalele de specialitate sau caminul-spital.
Pentru instituirea curatelei va puteti adresa autoritatii tutelare de la domiciliul tatalui dumneavoastra.
Va trebui sa formulati o cerere de numire a unui curator, la care trebuie sa anexati:
- certificatul de nastere, în original si copie .
- buletinul de identitate .
-certificatul medical, daca este cazul .
- adresa de la instantele judecatoresti, din care sa reiasa ca s-a introdus actiunea de punere sub interdictie, doar daca este cazul .
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2010
Mihaela Nevoie, Avocat
Tata nu este deplasabil. Este imobilizat la pat. Ce se poate face in cazul asta?
De obtinerea acestei curatele nu se poate ocupa un notar sau un avocat pe care eu sa-l platesc? Nu am timp sa ma ocup de toate formalitatile necesare obtinerii acestei hartii.
Curatorul este numit la cerere de către autoritatea tutelară din cadrul primăriei localității unde tatăl are domiciliul.
Dumneavoastră puteți solicita notarului care va instrumenta dosarul succesoral să facă o adresă prin care să solicite numirea curatorului în vederea dezbaterii succesiunii. În urma adresei făcute de notarul public autoritatea tutelară va efectua o anchetă socială apoi va emite dispoziția de numire a curatorului, pe care o va comunica și biroului notarial. După ce veți avea dispoziția de numire a curatorului notarul va putea trece la dezbaterea procedurii succesorale.
Depinde și ce diagnostic i-a fost pus tatălui. Codul Familiei prevede că cel care nu are discernamânt pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienației mintale ori debilității mintale, va fi pus sub interdicție. Interdicția se pronunță de instanță.

Alte discuții în legătură

Cum declar o persoana ca fiind, legal, lipsita de discernamant? AnnaH AnnaH Buna ziua: Care sunt pasii necesari pentru ca eu, fiica, sa pot declara o persoana in varsta, suferind de dementa vasculara, ca fiind - legal - lipsita de ... (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie codrutavlad codrutavlad buna ziua! este obligatoriu ca o persoana cu dementa vasculara, care are certificat de incadrare in gradul Grav de handicap,sa fie pusa sub interdictie?de ... (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie a persoanelor in varsta. Florenta-Beatrice Dan Florenta-Beatrice Dan Ce parere aveti despre faptul ca persoanele in varsta au ajuns la cheremul copiilor, fiind fortati sa se interneze la psihiatrie, din dorinta de a obtine un ... (vezi toată discuția)