Buna ziua:
Care sunt pasii necesari pentru ca eu, fiica, sa pot declara o persoana in varsta, suferind de dementa vasculara, ca fiind - legal - lipsita de discernamant? Exista si o alta cale, in afara acesteia la care m-am gandit eu, prin care sa se poata prelungi o procura semnata acum aproape doi ani de catre aceasta persoana?
Probabil ca ceva detalii sunt necesare. Dupa cum spuneam, persoana in cauza a semnat o procura, valabila 18 luni, prin care imputernicea o terta persoana sa se ocupe de toate operatiunile bancare. Emiterea unei noi procuri este, acum, practic imposibila deoarece boala persoanei in cauza s-a agravat intr-atat incat nu mai are discernamant, specimenul de semnatura nu mai arata nicicum precum semnatura pe care a avut-o o viata, s.a.m.d.
SIngura idee care mi-a venit a fost aceea de a declara persoana ca fiind, legal, lipsita de discernamant in sepranta ca, in acest fel, voi putea eu semna procura pe mai departe. Este aceasta varianta optima? Exista, oare, si alta modalitate de a rezolva aceasta situatie? Care anume sunt pasii de urmat?
Multumesc din suflet pentru ajutor,
A.
procura valabila 18 luni!?
este vb de o procura pt ridicarea pensiei?
oricum pt a obtine ce doriti dvs singura varianta este procedura punerii sub interdictie.
La IML-clinica medico-legală sau patologia medico-legală clinică ce are ca obiect de studiu persoana ,documentele medicale ce aparţin acesteia, în scopul probării existenţei discernământului .
Punerea sub interdictie:
- trebuie introdusa actiunea de punere sub interdictie la judecatoria in a carei raza se afla domiciliul persoanei bolnave;
- judecatorul va solicita autoritatii tutelare numirea unui curator pe durata procesului;
- de asemenea, se va dispune efectuarea unei expertize psihiatrice in cauza, care sa stabileasca daca persoana in cauza este sau nu lipsita de discernamant;
- se va solicita autoritatii tutelare efectuarea unei anchete sociale la domiciliul bolnavului;
- in baza datelor existente la dosar, instanta va pronunta punerea sub interdictie a bolnavului, solicitand autoritatii tutelare de la domiciliul acestuia numirea unui tutore, care il va reprezenta, avand nevoie pentru actele de dispozitie, de acordul autoritatii tutelare. Anual, tutorele va da socoteala despre modul de utilizare a veniturilor celui pus sub interdictie, primind descarcarea de gestiune de la autoritatea tutelara
Imputernicirea nu poate fi prelungita fara acordul celui care a emis-o iar punerea sub interdictie dureaza putin (cateva luni). Exista varianta numirii unui curator pentru ca pana se va face punerea sub interdictie acesta sa efectueze actele conservatorii. Reveniti eventual cu detalii.
Multumesc din suflet pentru lamuriri si pentru ajutor. In speranta ca, in continuare, aveti timp si disponibilitate pentru problema mea, iata amanuante si, inevitabil, intrebari.
1. La ce judecatorie pot apela in situatia in care persoana in cauza este internata int-un camin specializat, iar acest camin se afla la peste 300km de orasul resedinta?
2. Persoana nu are mutatie la caminul respectiv, deci domiciliul apare, in continuare, cel din buletin.
3. Pensia intra direct in cont iar operatiunile bancare tin de efectuarea platilor lunare (plata la ordin) catre caminul particular despre care vorbeam mai sus si de retragerea de numerar pentru achitarea medicamentelor. Problema este ca, daca procesul dureaza cateva luni, trebuie sa-mi fac planurile financiare astfel incat sa acopar 100% toate cheltuielile si sa nu ma bazez deloc pe pensie.
4. Avand in vedere faptul ca de peste zece ani nu mai locuiesc Ro si ca, din pacate, nu am timpul necesar sa ma ocup personal de toate, iata o alta intrebare: este posibil sa dau, ca fiica, procura unei altei persone care sa se ocupe de toate aceste proceduri? Nu am frati sau surori, deci sunt singura, zic eu, care poate demara aceste proceduri ...
Nu prea inteleg ce inseamna "acte consevatorii" si nici nu prea-mi dau seama cum e cu autoritatea tutelara si tutorele. Ca sa nu va deranjez mai mult decat este cazul, exista oare niste link-uri cu explicatii in domeniu pe care sa le pot studia?
Punere sub interdictie? Asa se numeste procedura?
Imi cer scuze pentru modul general in care ma exprim, folosind sintagma de "persoana in cauza", dar imi este extrem, extrem de greu sa scriu despre acest subiect; mai ales acum ca trebuie, inteleg eu, sa folosesc si notiunea de "interdictie" ...
Inca o data va multumesc pentru ajutor. Nici nu va puteti imagina ce inseamna mine! Urmeaza sa ajung din nou in Ro (una dintre cele doua vizite anuale pe care fac) in sfarsitul lui martie si as incerca sa rezolv cat mai multe in cele zece zile pe care le voi petrece acolo.