avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... punere sub interdictie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

punere sub interdictie

buna ziua!
este obligatoriu ca o persoana cu dementa vasculara, care are certificat de incadrare in gradul Grav de handicap,sa fie pusa sub interdictie?de fapt,in ce consta punerea sub interdictie si care sunt conditiile pentru care sa se recurga la acest demers?va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:58, 2 Septembrie 2010
Persoana trebuie sa fie evaluata psihiatric.daca in urma examenului se va constata pierderea discernamantului, persoana va putea fi pusa sub interdictie judecatoreasca, printr-o hotarare a instantei.
Punerea sub interdicite are ca efecte imposibilitatea persoanei in cauza de a mai incheia acte juridice , lucru pe care il va putea face pentru aceste, doar curatorul ce va fi numit.
Punerea sub interdictie este reglementata in t. II, cap. II, C. fam.
Potrivit legii, cel care nu are discernamat pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei mintale ori debilitatii mintale, va fi pus sub interdictie.
Pot fi pusi sub interdictie atat persoanele majore, cat si minorii. In categoria acestor persoane se incadreaza bolnavii mintali cronici si minorii, a caror lipsa de deiscernamant este atestata printr-un raport de expertiza psihiatrica medico-legala.
Punerea sub interdictie se face prin hotarare judecatoreasca si, tot prin hotarare, se dispune ridicarea ei. Cererea de punere sub interdictie trebuie sa cuprinda cerintele prevazute de C. proc. civ. si este scutita de taxa de timbru. Competenta de judecata este a tribunalului in a carei raza teritoriala isi are domiciliul cel care urmeaza sa fie pus sub interdictie. Interdictia poate fi ceruta de autoritatea tutelara, alte organe si de persoanele prevazute de lege ( de exemplu, persoane apropiate minorului sau debilului mintal). Totodata, se procedeaza la numirea unui tutore (exceptie, minorul aflat sub ocrotirea parintilor) si la stabilirea locului unde interzisul va fi supravegheat medical, la locuinta lui sau intr-o institutie sanitara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri bolnav psihic internat pompiliairina pompiliairina Cine administreaza bunurile unei persoane internata intr-un spital de psihiatrie si masuri de siguranta printr-o hotarare judecatoreasca? Cine este curator ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire xmagx2001 xmagx2001 Buna seara, am si eu o intrebare si va rog respectuos sa ma lamuriti si pe mine referitor la situatia urmatoare: - parintii mei au divortat, iar in urma ... (vezi toată discuția)
Cum declar o persoana ca fiind, legal, lipsita de discernamant? AnnaH AnnaH Buna ziua: Care sunt pasii necesari pentru ca eu, fiica, sa pot declara o persoana in varsta, suferind de dementa vasculara, ca fiind - legal - lipsita de ... (vezi toată discuția)