avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala inselaciune Auto
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala inselaciune Auto

Buna ziua,
Am cumparat in urma cu o saptamana [editat]un autoturism, la care mi s-a spus din partea vanzatorului ca masina nu are probleme tehnice, sau accidente anterioare. Ok zis si facut, incredere si la drum masina se comporta foarte bine, nu a scos fum, decat alb din cauza frigului. Am investit in ea cca 400Euro intr-o saptamana pentru schimbare consumabile, fiind mai sigur pe timp lung.
Cand am adus-o la mine in oras am dus-o direct la schimbu de ulei, apoi la spalatorie, mi s-a spus de la un baiat din spalatorie ca farurile nu sunt originale, am zis ca nu e problema, de vazut vede pe timp de noapte.
Am ajuns la RAR unde mi s-a spus ca noxele nu sunt ok, sunt prea mari. Am mers la service-uri, mi s-a spus ca este catalizatorul, ori sonda lambda. Am schimbat bujii si aditivi pentru benzina, tot degeaba, a doua oara am fost respins. Am mai mers iar la servfice-uri si la oameni care aduc masini din strainatate, si mi s-a confirmat faptu ca masina a fost accidentata frontal, nu are nimic original in zona frontala, faruri, capota, parbriz(plus ca parbrizu e fisurat putin). Posibil, de la accident sa fi avut si alte probleme la motor, si in urma accidentului sa fi facut reparatii nu foarte bune.
Intrebarea mea este daca se poate face ceva in privinta vanzatorului? Plangere penala pentru inselaciune in cazul in care el a sustinut ca masina nu a fost accidentata, nu are defecte, iar RAR-ul nu il poti trece, una dintre noxe fiind de 400% mai mare. Adica in loc de 0.3...04% lor le indica 11-12%. Ce fac in situatia de fata? Masina nu o pot inscrie fara reparatii importante(Catalizator original nou-2000EURO, second universal...3-400lei) sau sonda lambda iar 6-700lei.
Pot cere vanzatorului sa imi plateasca reparatiile sau sa o prea inapoi sau despagubiri macar... ??? Precizez ca pana acum sunt 400Euro plus RAR plus reparatii ca sa pot trece de RAR. :-/ Macar sa plateasca o parte din reparatii tinand cont ca a zis ca masina e ok din punct de vedere tehnic, accidente, etc.
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Cel mai recent răspuns: Hanes , utilizator 14:40, 17 Ianuarie 2019
Uitasem, am sunat vanzatorul, refuza categoc sa recunoasca ca stia ca masina a fost accidentata, ca parti din caroserie au fost schimbate, tinand cont ca el aduce masini frecvent. Iar de despagubiri ,macar de reparatie, nici nu vrea sa auda.
Mi se pare putin aiurea ca am dat 2000euro pe o masina care are probleme grave de poluare si care ar trebui reparata iar ca sa poti circula linistit cu ea, 2100euro+400+100(RAR)|->>>2600EURO + ce mai trebe reparat ajungi la inca jumate din valoarea de vanzare.
Inselaciune e faptul ca au fost schimbate parti din masina si nu mi s-a spus si s-a sustinut ca nu are accidente, plus faptul ca polueaza enorm de mult fata de cat ar trebui conform cartii masinii sau celor spuse de vanzator. S-a zis ca masina e EURO 4, scrie si in acte, insa daca o duc la RAR si o scoate euro 3, cine e de vina? Cine a vandut-o si a zis ca e euro4, sau cine a cumparat-o?

Pentru a preintampina situatii neplacute,intotdeauna la achizitia auto sh se impune initial verificare in unitate specializata eventual la reprezentanta
Aveti dreptul sa promovati actiune in instanta impotriva vanzatorului
Nu cred sa aveti vreo sansa de castig daca il actionati in instanta pe cel care a adus masina.
Fiind vorba de o masina second hand de o vechime probabil considerabila el poate sustine ca nu se pricepe/nu are de unde sa stie istoricul masinii astfel incat sa fi stiut ca masina a fost accidentata.
la fel si cu problemele de la motor ale masinii, atata timp cat el nu a fost la rar cu ea nu avea de unde sa le cunoasca, daca spuneti ca masina merge bine.

norma de poluare la noi in romania nu are treaba cu starea motorului. Daca masina a fost din fabrica euro4, atunci ea va iesi euro4 indiferent cat de "varza" este motorul si cate noxe scoate efectiv. problema ramane insa ca nu va da rarul cartea tehnica daca nu ies noxele in limitele normale pt masina.

Bine ati spus la sfarsit, problema ramane ca rar-ul nu imi elibereaza cartea tehnica daca nu ies noxele conform limitle normale ale masinii. Si cine e de vina? Cine a vandut o masina care nici nu poti sa o inscri, sau cel care o cumparat-o si s-a prostit si poate sa foloseasca masina 3 luni si adio?

cosmintt26 a scris:

Nu cred sa aveti vreo sansa de castig daca il actionati in instanta pe cel care a adus masina.
Fiind vorba de o masina second hand de o vechime probabil considerabila el poate sustine ca nu se pricepe/nu are de unde sa stie istoricul masinii astfel incat sa fi stiut ca masina a fost accidentata.
la fel si cu problemele de la motor ale masinii, atata timp cat el nu a fost la rar cu ea nu avea de unde sa le cunoasca, daca spuneti ca masina merge bine.

norma de poluare la noi in romania nu are treaba cu starea motorului. Daca masina a fost din fabrica euro4, atunci ea va iesi euro4 indiferent cat de "varza" este motorul si cate noxe scoate efectiv. problema ramane insa ca nu va da rarul cartea tehnica daca nu ies noxele in limitele normale pt masina.

Am trecut de RAR cu ajutorul cuiva, am ajuns la politie masina a fost declarata ca numerele de Germania au fost furate, si trebe sa astept 30 de zile pana afla ce s-a intamplat cu ele, Daca nu afla in 30 de zile tot asa se amana pana afla sau le dau disparute.
In fine, ieri motorul masinii m-a lasat in drum, am dus-o la service tractat, mi s-a zis ca motorul trebuie segmentat si kilometrii reali sunt dubli decat cei din bord. O segmentre la motor ajunge si la 2000 lei, pana acum am ajuns la scorul de 3400 lei, plus segmentat si plus pretul masinii, adica in total vreo 3000-3500 .....
Nu mi se pare normal ca vanzatorul sa fie linistit din punct de vedere al starii masinii, a vandut o masina care nu a functionat mai mult de 2 saptamani, care nu poate trece Rar-u, care nu se poate inmaticula acum, cand vreau eu. Eu trebuie sa astept pana se afla problema placutelor nemtesti. E normal? Eu in fiecare luna va trebui sa merg sa iau nr rosii, sa am fixat ca in data de ...x... tre sa fiu acolo, pana candva, plus ca alti bani, alta distractie.

Ce pot face in situatia data? Impotriva vanzatorului. Un contract se poate rezilia in termen de 30 de zile din cate stiu eu, nu este asa?

Va multumesc si va rog sa ma ajutati.

Alte discuții în legătură

Vicii ascunse ale bunului Izabelax Izabelax Buna ziua!Am si eu o intrebare.Sapt trecuta am cumparat o masina pt transport persoane.Vanzatorul ne a spus ca masina a fost adusa din Germania pe platforma ... (vezi toată discuția)
Inselaciune masina Izabelax Izabelax Buna ziua!Am si eu o intrebare.Sapt trecuta am cumparat o masina pt transport persoane.Vanzatorul ne a spus ca masina a fost adusa din Germania pe platforma ... (vezi toată discuția)
Vicii ascunse ale bunului Izabelax Izabelax Buna ziua!Am si eu o intrebare.Sapt trecuta am cumparat o masina pt transport persoane.Vanzatorul ne a spus ca masina a fost adusa din Germania pe platforma ... (vezi toată discuția)