Nu am lucrat foarte multe falimente asa ca apelez la aceia dintre voi care au ceva experienta. Cu rea credinta, o firma a introdus o cerere de deschidere a procedurii falimentului , in conditiile in care firma pe care o reprezint nu este in stare de insolvabilitate iar pe de alta parte creanta invocata de creditor nu este certa adica lucrarile pe care sustine ca le-a efectuat sunt inexistente.Desigur ca pe langa caracterul necert si neexigibil al creantei, o sa invoc si faptul ca societatea pe care o reprezint nu este insolvabila in sensul ca are suficienti bani sa-si acopere datoriile exigibile. Intrebarea mea este daca pentru proba inexistentei starii de insolvabilitate sunt suficiente extrasele de cont bancare sau ar fi mai bine sa cer o expertiza de specialitate? Care este practica in acest domeniu?
Multumesc mult
Cererea nu poate fi privita ca fiind introdusa cu rea credinta atata timp cat indeplineste conditiile, debit peste 10.000 lei suma certa lichida si exigibila(asa prevede L 85)...nu mai sunt si alte criterii ce fac admisibila o cerere de deschidere a procedurii...Daca sunteti in termen formulati contestatie, in principiu pe contestatie nu se admit alte probe in afara de inscrisuri...incercati sa dovediti ca suma nu e certa, sau platiti pana sub prag...altfel se va admite cererea si se va numi lichidator...
Multumesc Alexandru
Desigur ca in primul rand am sa dovedesc faptul ca suma nu e certa. Totusi vreau sa ma asigur si pe partea inexistentei starii de insolvabilitate.La bunul simt, un simplu extras de cont bancar nu poate face dovada existentei sau inexistentei starii de insolvabilitate deoarece aceasta sitiuatie reprezinta un dezechilibru patrimonial in raport direct cu datoriile exigibile ale societatii. Adica esti insolvabil daca din fondurile pe care le ai nu mai poti face fata datoriilor exigibile. Ori din acest punct de vedere, un simplu extras de cont nu confera judecatorului intreaga imagine si pe de alta parte daca ma apuc sa ii duc balantele societatii nu o sa inteleaga nimic. Asa ca eu ma gandesc sa solicit o expertiza contabila din care sa rezulte ca societatea are disponibil financiar si ca poate face fata cu succes datoriilor sale exigibile. Daca respinge expertiza, numai bine am motiv de recurs . In cazul in care admite cererea creditorului( desi ar fi absurd) macar sa ma asigur ca am motive de recurs.
In alta ordine de idei, cererea poate fi privita ca fiind introdusa cu rea credinta, deoarece de nenumarate ori l-am somat pe asa zisul "creditor" sa vina sa-si termine lucrarea(ba chiar i-am invocat exceptia de neexecutare a contractului) iar el nu numai ca nu a facut-o insa a introdus si cerere d e faliment.Asa.....de razbunare.
Mai indicat totusi ar fi bilanturi si balente recente, eventual ultima declaratie de venituri de la finante...etc, eu insist sa nu va faceti sperante in expertiza...parerea mea este ca judecatorul nu va admite o astfel de proba...bazati-va pe cat mai multe inscrisuri...
pentru lipsa caracterului cert lichid si exigibil: depune toata corespondenta cu creditorul
depune ultima balabta de verificare
pentru inexistenta starii de insolventa: cxalculeaza care sunt datorile totale scadente din conturile in care sunt inregistrate acestea sau o balanta analitica si extrasul de cont din care rezulta existenta sumelorpentru plata acestora
arata care e cifra de afaceri in ultimele 2-3 luni si deasemenea depune copii de pe platile facute in ultima luna
se va respinge sigur cererea cred eu