avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie handicap

Buna ziua.Am mai pus aceasta intrebare mai demult dar am auzit ca s-a schimbat legea pensiilor asa ca revin;am handicap gradul 2(permanent),vechime in munca 5 ani si 8luni,beneficiez de pensie de handicap?Va multumesc..


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:51, 24 Februarie 2013
Nu exista pensie de handicap.

Singura prevedere din legea pensiilor legata de handicap,este:

Legea 263/2010

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Aici,nu sunt modoficari.
1. - Dvs. ati putea beneficia de pensie de invaliditate daca aveti un grad de handicap.
- Pensionarea pentru invaliditate nu mai este conditionata de un anumit stagiu de cotizare in functie de varsta.

2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.

3. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala.

4. - Trimiterea catre medical specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare ionutzul ionutzul Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Despre pensionarea persoanelor cu handicap OnisoruDespina OnisoruDespina Sunt o persoana cu handicap accentuat, incadrata in gradul II cu mult timp inainte de angajare. Sunt nascuta in 26.03.1957 si pe 15 martie a. c. am implinit 20 ... (vezi toată discuția)
Pensionare 234 234 sunt nascuta in 12.02.1959 sex f am vechime in munca 31 ani si 9 luni am grad de handicap II-scleroza multipla stie cineva daca ar fi sa ma pensionez as ... (vezi toată discuția)