Acum 2 saptamani eu si inca 3 prieteni de ai mei il asteptam in fata casei pe un prieten sa scoata masina din garaj sa mergem in oras.In timp ce astepta au trecut 2 indivizi pe langa noi in stare vizibila de ebrietate.S-au oprit in fata noastra si unul din ei a sarit pe prietenul din dreapta mea si au inceput sa se bata.Imediat si cel de al doilea se indrepta spre ei.Eu am intervenit si am inceput sa ma bat cu al doilea.Prietenul din stanga nu a intervenit pe motiv ca ii cunostea pe cei doi.I-am batut grav pe indivizi si cel pe care l-am batut eu si-a scos certificat medical cu 9 zile de spitalizare si vrea sa ne intalnim ca sa ne intelegem ca daca nu, el depune plangere.Eu sunt plecat la facultate dar se intalneste tata maine cu el.Eu i-am zis sa nu ii dea niciun ban dar tata mi-a inchis suparat si a zis ca se intelege el.Ce ma sfatuiti sa fac? Repet :ei au dat primii,dar acum cel pe are l-am batut eu sustine ca el se indrepta spre cei doi care se bateau pentru a-i desparte,dar nu a atentionat lucrul acesta in niciun fel(nu a strigat nimic si eu cand ma bateam cu el ,el ma tinea de guler si eu ii ziceam sa imi dea drumu si zicea ca nu si eu il loveam).Va multumesc anticipat
Fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de legitima aparare, nu constituie infractiune.
Se afla in stare de legitima aparare cel ce savarseste fapta prevazuta de legea penala pentru a inlatura un atac imediat, direct si injust indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc si care pune in pericol persoana sa, a altuia sau interesul obstesc.
Te aflai evident in stare de legitima aparare, doar ca ai depasit limitele unei aparari proportionale cu atacul. In acest sens, legea penala prevede ca: se afla in stare de legitima aparare cel care datorita temerilor de ordin psihic generate de situatia de fapt, depaseste limitele unei aparari proportionale cu atacul. Imi cer scuze daca am omis ceva, dar am scris din memorie, fara a avea un cod penal la indemana.
Asadar, din punctul meu de vedere, te aflai intr-o stare de legitima aparare, in cadrul careia ai incalcat principiul unei aparari proportionale cu atacul. Aici se va face analiza: martori, prezentarea situatiei, interpretarea organelor de ancheta. Daca esti sustinut de prietenii tai cred ca iti poti demonstra usor starea de legitima aparare . Singurul dubiu este faptul ca unul dintre voi ii cunostea pe agresori....asadar nu imi dau seama cat de prieteni sunteti pana la urma...
Am vorbit cu prietenul care nu se s-a implicat si e "mai prieten cu aia" si a zis ca el o sa spuna ca ei au dat primii fara sa fie provocati dar si ca eu am sarit pe cel pe care l-am batut.Aici e problema ca cel care l-am batut nu a lovit doar ca se indrepta spre prietenul meu care era incaierat cu celalalt individ si m-am gandit ca vrea sa il atace si el,dar el acum zice ca vroia sa ii desparta .Dar el nu a spus in niciun moment"STOP,Opriti-va " sau rice alta sintagma care sa sustina ce zice el acum.Dupa ce a inceput bataie sau strans multi in jurul nostru si au vazut cum noi ii bateam pe aia.Dupa ce l-am lovit,el ma- prins de guler si nu imi dadea drumu chiar daca eu tipam asta,asa ca il loveam.Pana a venit un prieten de al lui si a insistat sa imi dea drumu.Prietenul meu implicat si el s-a inteles cu celalalt si ala a recunoscut ca el a inceput.Dar asta sustine acum sus si tare ca el vroia sa ne desparta.Ce risc sa patesc?
Adica ce poate face cu certificatul ala si cu 9 zile de spitalizare plus plangere pe care o ameninta ca o face daca nu- i platesc chelltuieli.Sa ii dau bani sau sa il las sa depuna plangere?? Ca asta o sa ceara peste 1000 lei si nu am banii acestia si nici nu mi se pare corect sa ii dau pentru ca am actionat sa imi ajut prietenul care era atacat,Repet fara a provoca in vrun fel.Si mersi mult pentru raspuns.Daca poti sa imi raspunzi si la asta iti sunt si mai recunoscator.
daca el depune plangere penala vei avea nevoie de un avocat care sa te apere . vezi cat cere " vatamatul " si cat te-ar costa un avocat si ia decizia care iti convine mai mult .
Pai poate depude plangere penala?? Cu 9 zile de spitalizare? Ca am inteles ca trebuie peste 15 pentru a putea fi mutat in instanta cazul.Ce e sub 10 am inteles ca platesc doar amenda de administrare intre 100 si 1000 de lei,dar pe care o plateste si el daca nu ma insel.Asa ca decat sa ii dau bani mai bine sa dam amandoi la politie.Doar ca nu sunt sigur pentru ca tot asa am citit lucrurile acestea pe diferite forumuri si nu erau citate ci doar povesteau diversi cazurile lor,deci nu ma pot baza 100% pe asta.Daca ma puteti lamuri cu asta v-as fii recunoscator!
ce inseamna ... " Te aflai evident in stare de legitima aparare, doar ca ai depasit limitele unei aparari proportionale cu atacul " ....:sorry:
pentru cultura mea generala , omul s-a aparat , a incalcat vre-un regulament ? care sunt acele limite de aparari proportionale cu atacul , in cazul de fata ???:O