avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Colete trimise din USA confiscate de vama ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Colete trimise din USA confiscate de vama romana-pagubitii nu au primit instiintare

In data de 06.02.2013, a fost difuzata o stire la ProTv in care se spunea ca un container sosit din USA NY expediat de o firma americana a fost confiscat de vama romana deoarece acestia au declarat altceva decat ce continea de fapt containerul. Din nefericire, noi pagubitii (persoane fizice) nu am fost informati oficial despre ce este voarba si cum putem revendica produsele ce ne apartin de drept, acest fapt reprezentand un abuz din partea vamii romane. Este vorba de cateva sute de persoane care au fost abuzate in mod grosolan de statul roman. Speram sa gassim rezolvarea acestei nedreptati, cu ajutorul mass-media.
Cu stima, Augustin Apostol
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: mail4me , utilizator 12:07, 4 Septembrie 2013

Conform Legii contenciosului administrativ nr.Legea 554/2004, Art. 7 - Procedura prealabila, trebuie sa aveti grija ca sa nu decadeti din termenul de depunere a plangerii prealabile. Trebuie indeplinita aceasta cerinta, chiar daca nu vi s-au comunicat actele in baza carora s-a luat masura confiscarii bunurilor, pentru ca astfel instanta de contencios va respinge actiunea pe care pagubitii o vor introduce.

(1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Plangerea se poate adresa in egala masura organului ierarhic superior, daca acesta exista.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si in ipoteza in care legea speciala prevede o procedura administrativ-jurisdictionala, iar partea nu a optat pentru aceasta.
(3) Este indreptatita sa introduca plangere prealabila si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept, din momentul in care a luat cunostinta, pe orice cale, de existenta acestuia, in limitele termenului de 6 luni prevazut la alin. (7).
(4) Plangerea prealabila, formulata potrivit prevederilor alin. (1), se solutioneaza in termenul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. g).
(5) In cazul actiunilor introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public, Agentia Nationala a Functionarilor Publici sau al celor care privesc cererile celor vatamati prin ordonante sau dispozitii din ordonante, precum si in cazul prevazut la art. 4 alin. (2), nu este obligatorie procedura prealabila.
(6) Plangerea prealabila in cazul actiunilor care au ca obiect contractele administrative are semnificatia concilierii in cazul litigiilor comerciale, dispozitiile din Codul de procedura civila fiind aplicabile in mod corespunzator.
(7) Plangerea prealabila in cazul actelor administrative unilaterale se poate introduce, pentru motive temeinice, si peste termenul prevazut la alin. (1), dar nu mai tarziu de 6 luni de la data emiterii actului. Termenul de 6 luni este termen de prescriptie.

Cititi si decizia nr. 797/2007 a Curtii Constitutionale, privind neconstitutionalitatea al.3 si al.7 din Legea contenciosului administrativ.
[ link extern ]

Mass-media poate doar expune/populariza cazul dvs., dar nu poate solutiona litigiul adminsitrativ, asa ca trebuie sa urmati calea legala.
Mie personal nu mi-a fost comunicata nici o decizie, nici macar faptul ca aceste colete au fost confiscate, nu am fost contactat de nimeni. Am doar o copie dupa " PROCES VERBAL DE RIDICARE " . Am sunat si trimis email la vama Otopeni dar nu am primit nici un raspuns. Multumesc pentru raspunsul dvs, Augustin
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
augustin01, utilizator
Sunt in aceeasi situatie, miercuri se fac 3 saptamani de cand aceste colete sunt confiscate in vama si ne pierdem clientii, produsele, banii si tot. Augustin, daca nu suni, ei nu te anunta, au lucruri mai importante de facut.

Pe scurt, aceasta firma careia i-au fost confiscate coletele a trimis marfa din SUA in Romania declarand cele 97 colete ca fiind haine second-hand, indiferent de continutul lor. Coletele au in ele bunurile a zeci de clienti, cu facturi, cu tot, marfa originala, deci practic oamenii carora le-au fost confiscate coletele stau in regula cu tot, din punct de vedere legal. Nu este vina clientilor ca aceste colete vin insotite sau nu de hartii cu declaratii corecte sau incorecte, firma se ocupa de aceste documente si clientul plateste taxele la primirea coletului.

Ma intereseaza daca avem dreptul legal de a ne revendica coletele direct de la vama (considerand ca ele au venit pe numele firmei in tara, dar au in interior facturile pe numele clientului) fara sa mai asteptam sa le ridice firma (nu se stie daca le mai ridica) si cum s-ar putea proceda intr-o astfel de situatie (avocati, imputernicire de la firma, ce acte sau formalitati sunt necesare si cum trebuie procedat?)
Astazi am fost la regionala vamilor Bucuresti, am fost informat ca noi, persoanele fizice, nu avem legatura juridica cu vama, implicit nu putem contesta ceva. Singura varianta legala este sa actionam in instanta societatea care s-a ocupat de importul produselor, [Editat - 2.13 din regulament] si sa solicitam returnarea contravalorii produselor. Toate produsele au fost retinute in vederea confiscarii.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Am inteles ca vineri s'au scos din vama , aveti idee daca este adevarat?

Alte discuții în legătură

Vama otopeni ma forteaza sa fac importul pe firma cosmin21i cosmin21i Buna ziua , am comandat din china mai multe produse led , mai exact 1000 module led , 50 m banda led alba 50m banda led rgb. Vama otopeni refuza sa ... (vezi toată discuția)
Colet din china cu bunuri suspecte de contrafacere darkynok darkynok Buna ziua. Acum 2luni am facut o comanda in China si am importat piese pentru telefon ORIGINALE , expeditorul mi-a confirmat ca toate produsele sunt ... (vezi toată discuția)
Amenda vamala - contestatie officemire officemire Buna seara, Sunt persoana juridica si la un colet venit din china de aproape 230 $ la controlul fizic s-a constatat ca unele produse (majoritatea haine) ... (vezi toată discuția)