Buna ziua!
Sunt foarte curioasa ce pot sa fac in acest caz, eu as dori sa mai nasc un copil dar pentru ca jobul pe care il am acum ma multumeste pe deplin si nu as vrea sa il pierd, as fi dispusa ca mama mea sa intre in acest concediu in locul meu.
Se poate?
Mentionez faptul ca mama mea nu este angajata nicaieri.
Va multumesc anticipat!
NU!
Potrivit art 1 din Norma de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor:
"(1) Beneficiază de drepturile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare ordonanţă de urgenţă, următoarele persoane, denumite în continuare persoane îndreptăţite:
a) oricare dintre părinţii fireşti ai copilului/copiilor;
Litera a) a fost modificată prin punctul 1. din Hotărâre 1291/2012 începând cu 28.12.2012.
b) oricare dintre soţii cărora li s-a/s-au încredinţat copilul/copiii în vederea adopţiei sau au adoptat copilul/copiii;
Litera b) a fost modificată prin punctul 1. din Hotărâre 1291/2012 începând cu 28.12.2012.
c) persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă;
d) asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii săi naturali ori adoptaţi;
e) persoana care a fost numită tutore.
(2) Persoanele îndreptăţite prevăzute la alin. (1) beneficiază de drepturile prevăzute de ordonanţa de urgenţă dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) se încadrează în prevederile art. 2 alin. (1) sau, după caz, în prevederile art. 2 alin. (5) şi (6) ori în prevederile art. 31 alin. (1) şi ale art. 32 alin. (1) lit. c) şi d) şi alin. (2) din ordonanţa de urgenţă;
b) sunt cetăţeni români sau, după caz, străini ori apatrizi;
c) au domiciliul sau reşedinţa în România, conform legii;
d) locuiesc în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora;
e) îndeplinesc obligaţia prevăzută la art. 12 alin. (2), respectiv art. 38 din ordonanţa de urgenţă.
Alineatul (2) a fost modificat prin punctul 1. din Hotărâre nr. 57/2012 începând cu 01.02.2012.
(3) În situaţia în care părinţii copilului nu sunt căsătoriţi, dar copilul a fost recunoscut, îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (2) se demonstrează pe baza anchetei sociale efectuate de autoritatea tutelară.
Persoanele indreptatite sa beneficieze de concediu de ingrijire si crestere copil sunt unul dintre cei 2 pariti ai copilului nou nascut. Puteti ramane un an in concediu, alaturi de copil, dupa care sa mergeti la serviciu si sa beneficiati si de stimulentul de 500 lei, asta pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. Mama va poate ajuta la cresterea copilului insa statul nu o poate plati.
Va doresc sa aveti puterea sa alegeti calea cea buna.