Buna ziua,
Am reusit dupa 20 de ani in instante sa recuperez casa bunicilor si sa evacuez chiriasii. La scurt timp dupa asta, a fost nevoie sa repar acoperisul, caci ningea/ploua in casa. Curtea era o troaca! Am curatat-o, am pus iarba si flori si un mic chiosc. Au aparut domnii de la disciplina in constructii, reprosandu-mi chioscul din curte si minimile reparatii, invocand ca e vorba despre o zona protejata, care necesita obtinerea unei autorizatii, chiar si pentru zugraveli interioare. Unde erau acesti domni, pe vremea cand, statul hot, exploata prin inchiriere/vanzare un bun care nu-i apartinea si pe care l-a adus in ruina, neinvestand 1 leu, dar incasand???. Mi s-a spus ca mi se va face dosar penal.Iata pe ce seirosesc banii cetatenilor. Abject! Va intreb, care este infractiunea pe care am savarsit-o, care este temeiul legal si ce ma sfatuiti sa fac?Multumesc anticipat.
Cred ca inspectorii de la disciplina in constructii se refera la Legea nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si complectarile ulterioare
Art. 3. - Autorizaţia de construire se eliberează pentru:
a) lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinaţie sau de reparare a construcţiilor de orice fel, precum şi a instalaţiilor aferente acestora, cu excepţia celor prevăzute la art. 11;
b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcţii reprezentând monumente istorice, inclusiv la cele din zonele lor de protecţie, stabilite potrivit legii;
c) lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare şi reabilitare privind căi de comunicaţie, inclusiv lucrări de artă, reţele şi dotări tehnicoedilitare, lucrări hidrotehnice, amenajări de albii, lucrări de îmbunătăţiri funciare, lucrări de instalaţii de infrastructură, noi capacităţi de producere, transport, distribuţie a energiei electrice şi/sau termice, precum şi de reabilitare şi retehnologizare a celor existente;
d) împrejmuiri şi mobilier urban, amenajări de spaţii verzi, parcuri, pieţe şi alte lucrări de amenajare a spaţiilor publice;
e) lucrări de foraje şi excavări necesare în vederea efectuării studiilor geotehnice, prospecţiunilor geologice, exploatărilor de cariere, balastiere, sonde de gaze şi petrol, precum şi alte exploatări de suprafaţă sau subterane;
f) lucrări, amenajări şi construcţii cu caracter provizoriu necesare în vederea organizării execuţiei lucrărilor de bază, dacă nu au fost autorizate o dată cu acestea;
g) organizarea de tabere de corturi, căsuţe sau de rulote;
h) lucrări de construcţii cu caracter provizoriu: chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere situate pe căile şi spaţiile publice, corpuri şi panouri de afişaj, firme şi reclame, precum şi anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole situate în extravilan;
i) cimitire - noi şi extinderi.
Art. 24. - (1) Constituie infracţiuni următoarele fapte:
a) executarea, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor prevăzute la art. 3 lit. b);
b) continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control;
c) întocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum şi a proiectelor pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii pentru alte specialităţi decât cele certificate prin diplomă universitară, în condiţiile prevăzute la art. 9.
Eu inteleg ca acea casa de care vorbiti este monument istoric, corect?
Pentru ca ce ati facut dumneavoastra nu necesita autorizatie. Daca doar va reparati acoperisul ca sa nu ploua in casa (fara a face modificari de aspect al casei) - nu vad logica. Curtea - la fel. Puteti sa-i puneti mii de flori - e proprietatea dvs - doar n-o sa ne trebuiasca acum autorizatii pentru unde plantam bulbii si unde imprastiem semintele. Chioscul - daca este deschis si din lemn - este usor demolabil si nu se considera cladire permanenta - e mai greu sa justificati daca l-ati pus pe o sapa :( ... dar nici asa nu mi se pare motiv de scandal.
Sfatul meu este sa le cereti documentatia (desi eu nu pot crede ca va fac dosar penal), sa adunati pozele din trecut (sper ca ati facut cate ceva) si daca intr-adevar nu a fost doar o amenintare, ci este serioasa - cred ca e cazul sa apelati la un avocat. Probail ca va vor cere sa demolati chioscul, dar chestia cu acoperisul tot nu tine. Ca daca nu-l faceati atunci chiar se distrugea casa - monument sau nu. Sau ploaia le cere lor autorizatie de cat sa manance sau distruge peretii?
Cand ziceti zona protejata la ce se refera??? Stiati ca este cand v-ati luat imobilul?