avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

buna ziua. Din CCC m-am reantors la serviciu, apoi am fost in concediu fara plata 8 zile.In aceste zile in locul meu la serviciu a pus pe altcineva, care a ramas definitiv. M-ar interesa daca patroana are dreptul sa ma dea afara prin demisie sau art 55, sau poate si prin somaj. Va rog frumos sa-mi spuneti daca am dreptul la somaj?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:51, 26 Februarie 2013
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. - Pe perioada cat ati fost in CCC angajatorul putea sa angajeze pe postul dvs. o persoana cu CIM pe perioada determinata, pana la revenirea dvs. din CCC.
- Daca insa a angajat-o pe perioada nedeterminata atunci a procedat ilegal si putetio sa faceti o sesizare la ITM.

5. Sa nu demisionati si sa nu faceti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) pentru ca nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfarsitul concediului pentru cresterea copilului ecaterina23 ecaterina23 buna ziua.la sfarsitul lunii septembrie copilul implineste 2 ani si se termina concediul pentru cresterea copilului.as vrea sa stiu ce am de facut daca nu ... (vezi toată discuția)
Pot lua somaj dupa ccc? C.Geta C.Geta Dupa incetarea ccc pot beneficia de somaj? Patronul nu doreste angajati cu obligatii iar eu nu as dori sa mai colaboram. Poate sa imi inceteze cm cu drept de ... (vezi toată discuția)
Cum intru in somaj dupa concediu cerestere copil? roxibela roxibela mai am 8 zile pana la incetarea ccc si sefa mi-a spus ca nu mai are nevoie de mine la firma,cum pot intra in somaj?Am dreptul?Daca da ce trebuie sa fac sa pot ... (vezi toată discuția)