Exista pareri care spun ca in cazul in care unul din asociatii unei societati comerciale crediteaza (fara niciun fel de alte obligatii - dobanda, etc) firma nu este suficienta intocmirea unei dispozitii de incasare. Se pare ca este nevoie si de un contract de creditare.
Daca asa este, care este baza legala?
Este normal si firesc sa se incheie un contract de imprumut intre asociat si societate deoarece in cuprinsul acestuia se inscrie suma cu care se imprumuta societatea, perioada pentru care se acorda imprumutul, conditii de restituire etc. Incasarea banilor de catre societate se face intradevar prin dispozitie de incasare, insa conditiile acordarii imprumutului se inscriu in cuprinsul contractului. Dispozitia de incasare este doar documentul justificativ in baza caruia se face inregistrarea in evidenta contabila, a se vedea in acest sens Ordinul M.F.P. nr. 1850 din 2004 privind registrele si formularele financiar - contabile.
Baza legala a contractului de imprumut este Codul civil care reglementeaza raporturile juridice contractuale cu privire la acesta. Contractul de imprumut este inscrisul doveditor al acestui acord de vointa nascut intre asociat si societate.
Cred ca m-am exprimat gresit.
Vreau sa stiu daca este undeva stipulata obligativitatea incheierii unui contract de creditare?
In mod normal, daca ceva este obligatoriu, intr-un articol de lege se regasste si sanctiunea neindeplinirii obligativitatii.
Vorbesc numai din punct de vedere contabil.
Imprumut asociat
ioanatodi
Buna ziua
Am un caz prezentat de cineva si mi se pare un pic la marginea legii desi, teoretic, ar fi corect.
Asociatul imprumuta firma dupa care, in timp, ... (vezi toată discuția)
Creditare firma
scorus69
Buna ziua
am urmatoarea situatie : o firma nou infiintata cumpara marfuri in luna mai timp de 10 zile cam 15000 lei pe zi in valoare totala de 150000 lei ... (vezi toată discuția)