avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii impozit pe venit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

impozit pe venit

In 2009 functionarii publicii dintr-o institutie de stat, au primit tichete cadou. Angajatorul avea obligatia sa calculeze impozitul pe venit potrivit legii, prin retinere la sursa, insa nu a facut acest lucru. Ulterior in urma unui control al Curtii de Conturi s-a constat aceasta neregula. Angajatorul va suporta aceasta obligatie sau trebuie sa ii recupereze de la angajati (care nu au nici o vina) ? Legea il obliga sa calculeze si sa retina anumite impozite, dar daca nu a facut-o cine e bun de plata ?
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 10:38, 28 Februarie 2013
La noi, tot in aceea perioada cand sau dat tichetele, au mai fost si altele venituri primite in acea perioada, nu mai retin sigur. Deci, se intocmeau niste tabele in care ne aducea la cunostiinta ca primim acei bani, dar daca ulterior se descopera ca nu este legal sa ii primim, ii vom da inapoi, toata lumea semnam stiind ce ne asteapta. Dar, norocul nostru ca nu ne-au prins la controale. Deci, era vorba si de impozit. Vedeti cum au gandit atunci cei din conducere, in baza a ce au dat banii?
Am inteles, dar eu intrebam daca nu cumva angajatorul, deci cel care avea obligatia sa retina si sa vireze impozitul pe venit, trebuie sa suporte aceste sume din bugetul propriu !!!
Obligatia angajatorului, era sa retina impozitul pe venit din brutul realizat de angajat, nu din bugetul propriu. Trebuie vazut, daca la acea vreme sau facut acele viramente.
Trebuie sa suporte angajatul.

Conform punctului 129 din normele metodologice de aplicare ale art 59 cod fiscal :”ART. 59 Obligaţii declarative ale plătitorilor de venituri din salarii”:

În situaţia în care la data efectuării operaţiunii de stabilire a diferenţelor de impozit de către angajator/plătitor există relaţii contractuale generatoare de venituri din salarii, între acesta şi persoana fizică, atunci se procedează astfel:

- impozitul reţinut în plus se restituie persoanei fizice prin diminuarea cu sumele respective a impozitului pe veniturile din salarii începând cu luna efectuării acestei operaţiuni şi până la lichidarea acestuia;

- impozitul nereţinut se reţine de angajator/plătitor din veniturile din salarii începând cu luna constatării şi până la lichidarea acestuia.

În situaţia în care persoana fizică pentru care angajatorul/plătitorul a efectuat calculul impozitului lunar/anual nu mai are relaţii contractuale generatoare de venituri din salarii şi angajatorul/plătitorul nu poate să efectueze operaţiunea de plată/încasare a diferenţelor de impozit, atunci acestea vor fi administrate de organul fiscal competent.

Cod fiscal :
[ link extern ]
norme la codul fiscal:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Omisiune depunere declaratie contribualil luci_ion luci_ion Am un coleg care a avut anul trecut in intretinere sotia, timp de 3 luni. Din ianuarie sotia s-a angajat, insa nu am mai verificat situatia si colegul meu a ... (vezi toată discuția)
Impozit programator adi2bs adi2bs Am si eu o problema putin mai delicata. Lucrez ca programator de aproximativ 2 ani. In momentul in care m-am angajat eram inca in anul 3 de facultate ... (vezi toată discuția)
Retinere ilegala impozit pe concediu de maternitate rodica_maslin rodica_maslin mi s-a retinut impozit pe concediu de maternitate, eu afland acest lucru la un an de la retinere.Ce ar trebui sa fac ca sa mi se inapoieze banii retinuti ... (vezi toată discuția)