avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... competenta teritoriala a instantei de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

competenta teritoriala a instantei de judecata

- actiune civila cu trei parati , unul persoana fizica are domiciliul intr-o localitate iar ceilalti doi din care unul este persoana juridica au ambi domiciliile in aceleasi localitae.Nu se pune problema depasirii plafonului pricinii ca sa atraga competenta tribunalului.- Care este instanta de judecata competenta sa judece fondul litigiului?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dinescu , Avocat 15:03, 27 Februarie 2013
Buna ziua!

Nou intratul in vigoare cod de procedura civila prevede:

Pluralitatea de parati Art. 112
(1) Cererea de chemare in judecata a mai multor parati poate fi introdusa la instanta competenta pentru oricare dintre acestia; in cazul in care printre parati sunt si obligati accesoriu, cererea se introduce la instanta competenta pentru oricare dintre debitorii principali.
(2) Daca un parat a fost chemat in judecata numai in scopul sesizarii instantei competente pentru el, oricare dintre parati poate invoca necompetenta la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate in fata primei instante.

Competenta teritoriala alternativa Art. 113
(1) In afara de instantele prevazute la art. 107-112, mai sunt competente:
1. instanta domiciliului reclamantului, in cererile privitoare la stabilirea filiatiei;
2. instanta in a carei circumscriptie domiciliaza creditorul reclamant, in cererile referitoare la obligatia de intretinere, inclusiv cele privind alocatiile de stat pentru copii;
3. instanta locului prevazut in contract pentru executarea, fie chiar in parte, a obligatiei, in cazul cererilor privind executarea, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui contract;
4. instanta locului unde se afla imobilul, pentru cererile ce izvorasc dintr-un raport de locatiune a imobilului;
5. instanta locului unde se afla imobilul, pentru cererile in prestatie tabulara, in justificare tabulara sau in rectificare tabulara;
6. instanta locului de plecare sau de sosire, pentru cererile ce izvorasc dintr-un contract de transport;
7. instanta locului de plata, in cererile privitoare la obligatiile ce izvorasc dintr-o cambie, cec, bilet la ordin sau dintr-un alt titlu de valoare;
8. instanta domiciliului consumatorului, in cererile avand ca obiect executarea, constatarea nulitatii absolute, anularea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractului incheiat cu un profesionist sau in cererile avand ca obiect repararea pagubelor produse consumatorilor;
9. instanta in a carei circumscriptie s-a savarsit fapta ilicita sau s-a produs prejudiciul, pentru cererile privind obligatiile izvorate dintr-o asemenea fapta.
(2) Cand paratul exercita in mod statornic, in afara domiciliului sau, o activitate profesionala ori o activitate agricola, comerciala, industriala sau altele asemenea, cererea de chemare in judecata se poate introduce si la instanta in circumscriptia careia se afla locul activitatii respective, pentru obligatiile patrimoniale nascute sau care urmeaza sa se execute in acel loc.

Ca atare, daca nu va incadrati in vreuna din situatiile de la art.113, la oricare dintre instantele competente pentru oricare dintre parati.

Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentară moldovan clara moldovan clara Bună seara. Pentru diminuarea pensiei alimentare este obligatoriu ca depunerea actelor sa se facă in localitatea de domiciliu sau se pot depune la o altă ... (vezi toată discuția)
Competenta alternativa a instantelor Mirceasro Mirceasro Exista un contract de imprumut (in forma olografa) incheiat intre 2 persoane fizice (creditorul cu domiciliul in Bucuresti, imprumutatorul in Bacau). Termenul ... (vezi toată discuția)
Proces cu o institutie bancara costin_justina costin_justina Doresc sa stiu daca pot deschide proces impotriva ING Bank la Tribunalul Targoviste (daca domiciliul meu este in Targoviste si am contractat un credit la ... (vezi toată discuția)