Buna dimineata,am si o o inttrebare:In momentul actual sunt somer indemnizabil, valabil pana la data de 31.08.2013 si urmeaza sa inchei o conventie cu o asociatie de proprietari de la data de 01.04.2013.Intrebarea mea este daca in cazul asta mai pot beneficia de indemnizatia de somaj.Mentionez ca valoarea de plata a conventiei nu ar depasii salariu minim pe economie.
Stima
Trebuie sa stiti ca as. prop. nu mai pot incheia acele conventii civile pe care le cunosteati dvs., indiferent de functie. Asa este legislatia acum, angajarea personalului se poate face numai cu CIM - ceea ce nu v-ar avantaja deoarece v-ar intrerupe indemnizatia de somer.
Pe de alta parte, orice venit legal pe care il obtineti - repet, daca se face in conditii legale, cu declararea persoanelor si a venitului in declaratii fiscale, ”ajunge” si la AJOFM. Trebuie sa va informati exact care mai este acum suma maxima a venitului admisa de legislatie pentru a nu va afecta indemnizatia de somer. Poate ar trebui mutat topicul in alta parte, nu stiu...
Nu-l mut la alta sectiune pentru ca este de interes si pentru altii, aici, la noi.
In schimb, am rugat un consultant sa ne dea un raspuns la speta aceasta. Asteptam! :)
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.
5. - Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti obtine venituri pana in 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F.
- Orice alt venit din orice sursa (conventii, civile, contracte individuale de munca, inchiriere de bunuri mobile si imobile etc.) duce la incetarea sau suspendarea platii indemnizatiei de somaj.
Da doamna, aveti dreptate. Este mai bine daca un consultat va da un raspuns chiar aici.
Situatii dintr-astea sunt mai rare, insa poate mai invatam si noi cate ceva.
Faza este ca legislatia a restrans foarte tare posibilitatea obtinerii de venituri si din indemnizatii de somaj si din alte surse.
Poate ca ar fi mai bine daca doamna s-a angaja la asociatie cu CIM, ar intrerupe somajul si din cate stiu, angajatorul (as. prop.) ar putea beneficia si de o compensatie de la stat in valoare de vreo 500 lei/luna pe timp de un an - in niste conditii clare stipulate de lege. Noi am avut un asemenea caz (o femeie de serviciu), insa este o intreaga aventura si o birocratie imensa - de, asa este cand primesti bani de la stat. Ei, in asemenea conditii, poate angajatorul poate oferi un salariu mai bun angajatei, cel putin in primul an...
Daca in timp ce este in somaj indemnizat incheie un contract individual de munca pe eprioada nedeterminata va primi lunar (de la Agentia de Somaj) 30% din indemnizatia de somaj pana expira perioada de somaj la care a avut dreptul.
Somaj
VeroRAM
Buna seara
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o lamurire legata de somaj . Deocamdata sunt in somaj . Daca inchei un contract de munca part-time (4 ore pe zi ... (vezi toată discuția)