avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionarea anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionarea anticipata

Buna ziua,
Am pe tatal meu in varsta de 54 de ani nascut pe 18 august 1958, a lucrat timp de 36 ani si am dori sa stim daca se poate pensiona anticipat sau de ce fel de pensionare poate beneficia.
Astept un raspuns,
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:00, 2 Martie 2013
Limita de varsta la 65 de ani.
Pensie anticipata,sau anticipata partiala la 60 de ani.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 43 de ani,fara stagiu asimilat.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 35 de ani,fara stagiu asimilat.
Penalizarea este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.Pentru 5 ani(60 de luni)de anticipare penalizarea este de 45%.
Stiti nu prea inteleg la ce se refera stagiul de cotizare..imi puteti explica intr'un mod detaliat! multumesc!
1. - Stagiul complet de cotizare = perioada de timp prevazuta de lege in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.

- Stagiul minim de cotizare = perioada minima de timp prevazuta de lege in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la implinirea varstei standard de pensionare.

- Varsta standard de pensionare = varsta stabilita de lege, pentru barbati si femei, la care acestia pot obtine pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii, precum si varsta din care se opereaza reducerile prevazute de lege.


2. Pentru un barbat nascut in august 1958 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

3. - Stagiul de cotizare este perioada in care tatal dvs. a platit (a cotizat) contributia pentru pensie.
- In cazul tatalui dvs. stagiu de cotizare este de 36 de ani (adica vechimea in munca).

4. - Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie ca asiguratul sa indeplineasca concomitent doua conditii: varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare.
- Tatal dvs. poate solicita pensie pentru limita de varsta la 65 de ani deoarece are stagiul minim de asigurare.

5. - Se poate beneficia de pensie anticipata (fara diminuare), cu 5 ani inainte de varsta standard de pensionare daca asiguratul are un stagiu de cotizare cu 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare.
- Tatal dvs. poate solicita pensie anticipata la 60 de ani adaca atunci va avea un stagiu de cotizare de 43 de ani.

6. - Se poate beneficia de pensie anticipata partiala, cu 5 ani inainte de varsta standard de pensionare, daca asiguratul are un stagiu de cotizare egal cu stagiul complet de cotizare.
- Deoarece tatal dvs. are un stagiu de cotizare de 36 de ani (1 an mai mult decat stagiul complet de cotizare) poate solicita pensie anticipata partiala la 60 de ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Martie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare Mihai42 Mihai42 Buna ziua. Tatal meu este nascut pe 08.05.1958 si are vechime in munca de 38 ani. Ma interesaza cand s-ar putea pensiona anticipat (eventual partial) si ... (vezi toată discuția)
Pensie camybya camybya Tatal meu, nascut in 1958, are o vechime in munca de 35 de ani, stagiul militar de 2 ani, si in plus are grupa a doua pentru o perioada de 5 ani. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa ma pensionez? FlorinLaurentiu FlorinLaurentiu Sunt nascut in august 1954, am 33 ani stagiu de cotizare, stagiu militar cu termen redus, facultate 4 ani. Cind as putea sa ma pensionez anticipat ? (vezi toată discuția)