avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită datorii la anaf
Discuție deschisă în Executare silită

datorii la anaf

Daca ai datorii la anaf in cat timp se pot prescrie,daca se prescriu?
Cel mai recent răspuns: Dana Fatol , Avocat 13:04, 4 Martie 2013
Buna ziua,

Se pot prescrie. Aveti mai jos articolele din lege.

Art. 24 Cod de procedura fiscala - Stingerea creanţelor fiscale
Creanţele fiscale se sting prin încasare, compensare, executare silită, scutire, anulare, prescripţie şi prin alte modalităţi prevăzute de lege.

Art. 91 - Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.
(3) Dreptul de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.
(4) Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Art. 131 - Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.

Art. 132 - Suspendarea termenului de prescripţie
Termenul de prescripţie prevăzut la art. 131 se suspendă:
a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;
b) în cazurile şi în condiţiile în care suspendarea executării este prevăzută de lege ori a fost dispusă de instanţa judecătorească sau de alt organ competent, potrivit legii;
c) pe perioada valabilităţii înlesnirii acordate potrivit legii;
d) cât timp debitorul îşi sustrage veniturile şi bunurile de la executarea silită;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
Dana Fatol, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzile de circulatie silvia159 silvia159 Intrebare despre amenzile poliţiştilor. Locale, rutiere Sunt diferenţe între ele ? Amenzile de circulatie si cele rutiere în ce condiţii se prescriu. ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie anaf herminast herminast Ce este de facut cu o datorie la organul fiscal, ramasita de impozit pe venit sau ceva de genul, care se regasesc in contul unui contribuabil, pentru care nu a ... (vezi toată discuția)
Probleme cu casa nationala de asigurari de sanatate meteorarlg meteorarlg Bun gasit. In data de 19 decembrie, sora mea a fost notificata ca are de plata suma de 733 ron, reprezentand contributie restanta si majorara [b]pe anul ... (vezi toată discuția)