In cazul in care urmarirea penala este efectuata de orgene de cercetare penala (politie) urmeaza sa va incadrati la art. 117 Cod. proc.pen. iar in cazul in care urmarirea penala se efectueaza direct de catre procuror, va incadrati in dispozitiile art. 117 ind1 C.p.p., astfel:
Art. 217
Trecerea cauzei de la un organ la altul
Procurorul poate să dispună, după necesitate, ca într-o cauză în care cercetarea penală trebuie efectuată de un anumit organ de cercetare, să fie efectuată de un alt asemenea organ.
Preluarea unei cauze de către un organ de cercetare penală ierarhic superior se dispune de procurorul de la parchetul care exercită supravegherea acestuia, pe baza propunerii motivate a organului de cercetare penală care preia cauza şi după încunoştinţarea procurorului care exercită supravegherea acesteia.
În cauzele în care urmărirea penală se efectuează de către procuror, acesta poate dispune prin ordonanţă ca anumite acte de cercetare penală să fie efectuate de către organele poliţiei judiciare.
Art. 217 ind.1
Trimiterea cauzei la un alt parchet
Când există o suspiciune rezonabilă că activitatea de urmărire penală este afectată din cauza împrejurărilor cauzei sau calităţii părţilor ori există pericolul de tulburare a ordinii publice, procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cererea părţilor sau din oficiu, poate trimite cauza la un parchet egal în grad.
Cerere stramutare
sorana_g
Cererea de stramutare a cauzei penale cand se poate depune ? in cursul urmaririi penale sau numai dupa ce este trimit inculpatul in judecata ? mutumesc (vezi toată discuția)