avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Consilier juridic - admitere barou 2013
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Consilier juridic - admitere barou 2013

Sunt inscris in Colegiul Consilierilor juridici ca si consilier juridic definitiv, dar nu am dat examen de definitivat, intrucat, in 2005, legea nu prevedea aceasta obligatie. Daca vreau sa sustin examen de admitere in Barou, voi sustine examenul pentru primire in profesie ca simplu avocat stagiar? multumesc
Cel mai recent răspuns: Traian Danceanu , Consilier juridic 17:48, 8 Martie 2013

Din ce stiu, trebuie sa te inscrii intr-un Colegiu al Consilierilor Juridici, sa dai apoi un examen de definitivare din aceleasi materii ca cele care se dau la admiterea in Barou si sa obtii de la Colegiu o adeverinta care sa ateste ca ai indeplinit toate aceste conditii. Aceasta adeverinta o depui la dosarul de inscriere la examenul de primire in profesia de avocat - \"pt care s-au definitivat in alta profesie juridica\"
Parerea mea? Vezi cam cata lume a intrat in Barou in ultimii 2-3 ani prin examenul \"pt definitivi\" si judeca singur daca e bine sa dai acest examen. Sau poate ca o sa ajungi la concluzia ca ar fi mai bine sa-l dai pe cel \"pt stagiari\".
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
trope_doi, utilizator
Nu am de ce sa ma mai inscriu in Colegiul Consilierilor Juridici din moment ce deja sunt inscris ca definitiv, numai ca, la momentul respectiv, conform legii, nu se dadea examen. Am adresat aceasta intrebare pentru ca nu imi era clar daca pot ``opta`` pt examenul pentru ``stagiari``. Multumesc pentru raspuns, astept si alte opinii, in caz ca mai sunt. Cele bune,
Evident ca poti opta pt examenul pt stagiari.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2013
RoloTomassi, utilizator
HOTÃRÂREA Nr. 58
privind organizarea examenului de primire în profesie
Sesiunea Octombrie 2011

Art.2. - (1) La examenul prevăzut la art.1 se pot înscrie persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.12 din Lege.
(2) La examenul de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice se pot înscrie persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 12 şi 20 alin.(5) şi (6) din Lege.
(3) În sensul prezentului Regulament, sunt persoane care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice, juriştii care au dobândit definitivarea în funcţia juridică exercitată anterior, dacă:
a. examenul de definitivare în altă profesie juridică a cuprins şi probe scrise;
b. examenul de definitivare în altă profesie juridică s-a desfăşurat în baza unei programe compatibile cu cea a examenului de definitivat în profesia de avocat; în sensul prezentului Regulament, este compatibilă cu programa de examen pentru admiterea în profesia de avocat o programă de examen ce cuprinde cel puţin 3 materii din materiile prevăzute la art. 5 alin. (2) lit. b);
c. un document oficial, emis de autoritatea organizatoare care, prin lege, a fost autorizată să organizeze examenul de definitivare, atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute mai sus.
(4) Îndeplinirea condiţiei privind definitivarea în funcţia juridică exercitată anterior se verifică de Comisia de examen.

Pentru a sustine examenul de primire in profesie ca definitiv va trebui sa prezentati un document oficial, emis de autoritatea organizatoare care, prin lege, a fost autorizată să organizeze examenul de definitivare.
Acum vine intrebarea: Legea 514/2003 pe cine autorizeaza sa organizeze examenul de definitivare? In niciun caz nu autorizeaza veuna dintre asociatiile profesionale de drept privat (infiintate in baza O.G. 26/2000) printre care se numara si Colegiul Consilierilor Juridici.
Legea 514/2003, nu numai ca este incompleta, proasta si inutila dar este special facuta in detrimentul avocatilor angajati ai persoanelor juridice (asa numitii consilieri juridici) care sunt egali cu avocatii cu drept de libera practica (numiti simplu avocati) dar discriminati fata de acestia si in cazul in care doresc sa profeseze liber sunt umiliti cu un examen impus cu scopul de a-i tine la portile baroului.

Pe acelasi principiu medicii cu drept de libera practica care au cabinete particulare ar trebui sa se numeasca medici, iar medicii angajati cu carte de munca la spitale sau clicinici ar trebui sa se numeasca vraci sau ceva de genul asta ca sa fie o deosebire intre ei.

Este umilitor si ne meritam soarta pentru faptul ca nu suntem in stare sa ne unim si sa schimbam legea. Asociatiile profesionale ale consilierilor juridici in loc sa militeze pentru unificarea profesiilor se bucura sa existe si sa incaseze cotizatiile.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un consilier juridic cu vechime 5 ani poate sustine examen pentru primirea in profesia de avocat ca avocat definitiv? aleodor27 aleodor27 In conditiile in care un consilier juridic cu vechime de peste 5, daca nu a fost si nu este inscris in Colegiul consilierilor juridici sau in alte asociatii, ... (vezi toată discuția)
Definitivat consilier juridic Juridika Juridika Buna ziua. As dori sa stiu daca inscrierea unui consilier juridic in Uniune dupa 7 ani de vechime in sistemul privat, mai atrage dupa sine sustinerea ... (vezi toată discuția)
Dupa cati ani poate deveni avocat un consilier juridic? just a girl just a girl va rog sa-mi spuneti care stiti dupa cati ani de cosilier poti sa te inscrii la devinitivat pentru a devenii avocat stagiar? va multumesc o zi frumoasa (vezi toată discuția)