avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Deces in strainatate
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Deces in strainatate

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac daca o ruda moare in strainatate ( in cazul meu in Serbia ). Am fost anuntat de Politie ca tatal meu, ( cu care nu am mai tinut legatura de ~15 ani ) a murit in Serbia, unde lucra si locuia de mai bine de 10 ani,la patron , avand toate actele la el ; m- au pus sa dau o declaratie daca accept sa fie inhumat in Serbia sau sa-l aduc in tara.As vrea sa stiu, daca accept sa fie inhumat acolo, inhumarea se face pe cheltuiala mea sau pe cheltuiala statului sarb, deoarece nu dispun de resurse banesti fiind in somaj. Mai vreau ca toate actele care erau la el sa-mi fie trimise inclusiv certificatul de deces si cauza mortii. Cum sa procedez? Prezenta mea acolo este obligatorie ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 18:23, 5 Martie 2013
Statul roman nu va poate ajuta financiar, vedeti pentru detalii [ link extern ]

Nu cunosc cum e reglementata inmormantarea in Serbia, dar judecand dupa cum se poarta in alte tari ar putea fi inhumat sau incinerat pe cheltuiala comunei sau a statului, daca e vorba de inhumare, se poate face la cimitirul saracilor sau la groapa comuna.

Ar fi greu ca statul sarb sa va trimita o factura pentru inhumare care sa fie executata in Romania, banuiesc ca toata aceasta procedura ar costa mai mult decat inmormantarea propriu-zisa.

Acum depinde si de ce asigurari avea tatal dvs., daca inmormantarea sau transportul cadavrului sunt acoperite de asigurare sau nu.

Pentru trimiterea actelor puteti mandata pe cineva sa le ia de la autoritati, nu cred ca va vor trimite actele in Romania pe cheltuiala lor. Anumite acte pot fi retinute de autoritatile sarbe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! in luna mai 2021 am mers la mormântul bunicului meu ... Diana Feder Diana Feder Buna ziua! In luna mai 2021 am mers la mormântul bunicului meu din sat Vlădeni judetul Iași și spre surprinderea mea,am găsit în monument funerar al unei ... (vezi toată discuția)
Deshumare gina_with_the_jad@yahoo.com gina_with_the_jad@yahoo.com Ma numesc Gina fostul meu sot a murit anul trecut dar fiul meu acum vrea deshumare pentru al muta in alt cimitero dar eu nu sunt de acord ce poate sa faca el ... (vezi toată discuția)
Refuz inmormantare in romania a unei persoane incinerata in spania. ... paul_sonea paul_sonea Refuz inmormantare in Romania a unei persoane incinerata in Spania. Este legal? (vezi toată discuția)