avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie Proces-Verbal Politie Rutiera
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie Proces-Verbal Politie Rutiera

Buna seara,

ma aflu in urmatoarea situatie: am condus pe DN1 Predeal-Brasov, in zona Timisul de Jos, dupa acele curbe, am fos oprita de un echipaj de politie pt ca as fi depasit o alta masina in zona indicatorului "depasire interzisa". Prin depasire se intelege incalcarea axului drumului cu toate 4 rotile. Politistul nu mi-a prezentat nici o proba video sau alt mijloc de proba. A fost oprit un martor (cel pe care l-as fi depasit) si acesta a sustinut ca nu am executat acea manevra. Cu mine in masina mai exista o persoana care nu este grad de rudenie cu mine si sustine acelasi lucru.
Intrebare: in ce masura pot face contestatie? pot folosi cei doi martori? poate exista proba video in acest caz (nu mi-a fost mentionata de politist)? care ar fi cheltuielile mele in cazul in care as pierde acest proces?

Multumesc,

Violeta
Cel mai recent răspuns: bc17mic , utilizator 18:07, 20 Iulie 2009
Aveti dreptul sa faceti plangere impotriva procesului verbal in termen de 15 zile de la comunicare la instanta de judecata.
Acesta actiune este scutita de taxa de timbru si timbru judiciar.
Solicitati politiei sa va dovedeasca cele afirmate, adica ca ati depasit in zona indicatorului "depasirea interzisa". Dumneavoastra va puteti folosi de martori.
Va multumesc pentru raspunsul pe care mi l-ati dat, insa mai am cateva nelamuriri.
Daca in acea zona ar fi existat un radar, politia poate folosi acea inregistrare? se accepta ca proba o inregistrare video de la radar (eu fiind oprita pt depasire, nicidecum pt viteza)? Am vreo sansa de castig? Daca pierd trebuie s platesc cheltuieli de judecata catre politie?

Va multumesc
Atat timp ce ati fost sanctionata pentru depasire nu se poate invoca in eventualitatea unui proces de catre politie faptul ca ati depasit viteza legala. Daca aveau radar fiti sigura ca va sanctiona si pentru depasirea limitei legale de viteza pe sectorul de drum respectiv.
Sanse de castig sunt, atat timp ce va faceti o aparare buna si dovediti nevinovatia , chiar si cu martori. Si nu va trebui sa platiti alte cheltuieli judiciare.
tudosavioleta a scris:


ma aflu in urmatoarea situatie: am condus pe DN1 Predeal-Brasov, in zona Timisul de Jos, dupa acele curbe, am fos oprita de un echipaj de politie pt ca as fi depasit o alta masina in zona indicatorului "depasire interzisa". Prin depasire se intelege incalcarea axului drumului cu toate 4 rotile.




Regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier prevede:
Art. 120. -
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
h) în zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă";
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;

Buna ziua,

mai am o intrebare...Am un prieten care a primit o notificare(ianuarie 2009) prin posta prin care i se cerea sa declare cine a condus autoturismul in data in care a fost depistat cu aparatul radar (august 2008). Respectivul a declarat ca el a condus autoveh. si a trimis respectiva foaie cu confirmare prin fax. Au trecut 4 saptamani si nu a primit nici un proces verbal in legatura cu acea contraventie notificata (depasirea limitei legale de viteza cu 53 km =>suspendare permis 90 zile).

Va rog sa imi spuneti daca s-a prescris, sau in ce conditii se prescrie aceasta, se poate astepta inca la primirea procesului vb?
De asemenea, daca nu il ridica de la posta, care ar fi consecintele?

Va multumesc pentru raspunsul dvs.

Violeta

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala nicolaecristian nicolaecristian buna ziua! ma aflu in proces cu ipj pentru depasirea vitezei cu peste 50, la dosar ei au depus pentru proba cu inscrisuri, fotografia radar, buletinul ... (vezi toată discuția)
Contestatie pt verificarea metrologica mikutzaaa20 mikutzaaa20 buna! duminica pe data de 21 mi-a fost retinut permisul pt viteza,era restrictie d 50 si eu aveam 104.fiind incepatoare si avind permisul p 8 luni nu am stiut ... (vezi toată discuția)
Radarele fixe sunt in ilegalitate!!!!! Dan Paul Dan Paul Rdarele fixe sunt in ILEGALITATE,din cauza ca nu sunt omologate de BMRL(Biroul Roman de Metrologie Legala),doar cele de pe DN 1(Balotesti,Ciolpani,Puchenii ... (vezi toată discuția)