avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Frate decedat, sotia lui in viata - poate fi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Frate decedat, sotia lui in viata - poate fi inlaturata de la mostenire?

Buna ziua,

Am o intrebare , daca ma puteti ajuta :

Defunctul a avut:
1. o sotie care este dignosticata cu schizofrenie , internata intr-un spital de boli mintale,
2. un frate .

In ce masura fratele poate obtine apartamentul in care au locuit defunctul si sotia acestuia.

Multumesc,


felisana a scris:

.... adica mie daca imi moare sotul si nu am copii cu el, iar acesta are un frate... eu impart mostenirea cu fratele?


Da.

valy_gaby94 a scris:

sa inteleg si eu, muncesc o viata, iar averea mea sa revina si fratilor in loc sa i revina numai sotului? de ce ?


De ce? Pentru că nu v-aţi organizat dvs. ...propria moarte. ªi atunci o organizează legea, dar cum crede ea ca-i mai bine.

ªtiţi cum "gândeşte" legea? Cam aşa:

Dacă îl/o iubea destul, îi lasa un testament (pentru că fraţii nu-s rezervatari, deci pot fi inlaturaţi de la mostenire).

ªi dacă nu i-a lăsat, noi ce facem? Pai ce facem? :hm:
Dam şi sotului ramas în viaţa şi fratelui celui ce-a murit.

Doamnelor, "durerea" de mai sus se trateaza cu câte o foaie A4.
ªi-i mai ieftina decat o floare de 8 martie ...ori, hai, un buchet mai sofisticat daca testamentul este autentificat.

:flowersblue: La multi ani doamnelor!


ªi ...cătaţi să vă interesaţi CUM vă puteţi organiza propria moarte INAINTE de a inchide ochii vreunul dintre voi, nu lăsând pe seama celui/celei ce-o să rămână.

Si intr-un caz si-n celalalt pretul e acelaşi. Doar ca într-unul aflaţi şi CUM puteţi evita pagube, iar intr-altul, cel rămas află cât de adâncă e prapastia a ceea ce a pierdut şi cât îl costă să mai astupe din ea.

Nu ştiu cum se face că de ani de zile scriu pe forumul acesta, dar câteodată îmi vine să scriu pe uşa biroului meu "spital de urgenţă" (că aşa cred unii oameni că-i bine să te duci la avocat, ca la camera de gardă).


ªi, pentru că e o mare confuzie în topicul acesta fac următoatrea prcizare:
Atunci când vorbim despre frate/soră în materie de mostenire, ne referim intodeauna la fratele/sora MORTULUI, nu la alţi fraţi ai celor vii şi încă neingropaţi.

Daca vine vorba şi despre alţii, atunci trebuie sa precizăm exact despre ce vorbim.
Prin urmare, doamna YME, dacă am înţeles bine, dvs. vorbiţi despre DOI fraţi: unul al mortului şi unul al soţiei motului.

Fratele mortului nu poate fi curator al soţiei supravieţuitoare pentru că sunt în conflict de interese cu privire la mostenirea defunctului.

Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2013
romascanu, moderator
Am inteles doamna avocat , va multumesc pentru lamuriri .
La multi ani !
:luck:
valy_gaby94 a scris:

sa inteleg si eu, muncesc o viata, iar averea mea sa revina si fratilor in loc sa i revina numai sotului? de ce ? daca am fost doar noi doi, de ce sa imparta cu alti?


:)

În completare la argumentele legale ale D-nei avocat, s-ar mai putea spune și faptul că în cazurile cele mai fericite, o căsătorie durează până când moartea ne va despărți...
După ce se produce a cea despărțire... e fiecare cu bunurile lui, iar frații au dreptul la o parte din acestea ca rude de sânge.

Totuși trebuie subliniat faptul că frații nu vor dobândi prin moștenre o parte din bunurile comune la dobândirea cărora soțul supraviețuitor a „muncit o viață”, ci au dreptul la o parte doar din bunurile fratelui său.
Deci puteți sta liniștită din acest punct de vedere. La încetarea căsătoriei prin decesul unuia dintre soți, bunurile dobândite în timpul căsătoriei se vor împărți în două: bunurile soției supraviețuitoare și bunurile soțului decedat, iar frații acestuia au dreptul doar la o parte din bunurile fratelui lor nu și la o parte din bunurile ce revin soției adică acelea pentru care aceasta a muncit o viață întreagă....
Multumesc de raspuns si argumentari. Nu cred ca va fi cazul meu, deoarece am urmasi, multumesc celui de sus, dar chiar nu mi se pare normal.Sunt si cazuri in care sotii sunt tineri , 2 - 3 ani de mariaj si nu s-au gandit la un testament deoarece au gandit ca au o viata inainte, dar .. se mai intampla si neprevazutul.
valy_gaby94 a scris:

chiar nu mi se pare normal.Sunt si cazuri in care sotii sunt tineri , 2 - 3 ani de mariaj si nu s-au gandit la un testament

Credeți că ar fi mai normal ca după o căsnicie de 2 - 3 ani toate bunurile pe care cel decedat le-a avut la încheierea căsătoriei să revină soției, iar fratele să nu aibă nici un drept la bunurile lui?

Alte discuții în legătură

Mosteniri olga2011 olga2011 va rog sa-mi spuneti dac cea de-a doua sotie a fratelui meu are drept de mostenire la averea lasata de parintii nostri, dat fiin faptul ca el are trei copii ... (vezi toată discuția)
In cazul mortii unuia dintre soti, imobilul cumparat in timpul casniciei se imparte cu alte rude sau revine doar sotului supravietuitor? amri amri in cazul mortii unuia dintre soti, imobilul cumparat in timpul casniciei se imparte cu alte rude sau revine doar sotului supravietuitor? mentionez ca nu ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotului la mostenire marrianne marrianne Am o intrebare: in cazul in care, dupa divort, sotia se recasatoreste, cel de-al doilea sot poate avea drept la mostenirea sotiei din partea parintilor ei ... (vezi toată discuția)