avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Sfat contestare cerere de executare silita - sc ...
Discuție deschisă în Executare silită

Sfat contestare cerere de executare silita - sc nebancara

Buna seara ! Problema mea e aceeasi cu a majoritatii celor care au contractat produse electronice cu finantare prin linie de credit al unui ifn , asa ca nu va plictisesc cu detalii si va dau datele concrete : Contract credit incheiat in martie 2008 ; ianuarie 2011 am sistat platile catre ei si am refuzat orice fel de convorbire telefonica cu acestia ; iulie 2011 am primit ultima instiintare din partea lor cu trecerea la scadenta a intregii datorii in valoare de 6100 ron si comunicarea ca vor trimite la judecatorie cerere de incuviintare a inceperii executarii silite. Nu am cerut de la ei nici un fel de acte , nu am purtat nici un fel de corespondenta scrisa , nu am depus plangeri la nici un oficiu etc ( ceea ce acum regret enorm dar e tardiv ) . Accesand portaljust.ro am descoperit acum in martie 2013 ca au fost in aceasta perioada 3 cereri de incuviintare a inceperii executarii silite : primele 2 respinse de completul de judecata , a treia acceptata in noiembrie 2012 . Am primit de la BEJ somatie de plata in termen de 1 zi si comunicare de poprire pe conturile mele bancare . Titlul executoriu a fost considerat documentul " Conditii generale pentru acordarea si utilizarea liniei de credit " . Am vorbit cu un avocat ( prieten ) care a fost de parere ca respingerea cererii in primele 2 randuri s-a bazat pe faptul ca acel document " conditii generale... " nu are statut de titlu executoriu ci trebuie investit cu aceasta calitate ; dar am fost destul de ghinionist ca a treia oara completul de judecata sa-l accepte ca si titlu executoriu . Decizia neputand fi atacata pe nici o cale pot face doar contestatie la executarea silita .
Suma totala datorata este de 7300 ron ( 6100 debit + 1200 cheltuieli executare ) Nu detin bunuri pe numele meu deci executarea se va indrepta probabil spre poprirea 1/3 salariu . Ce as putea obtine facnd contestatia la executare , contestatia la titlu si cererea de suspendare provizorie a executarii ? Contestand titlul se pot aduce in discutie clauzele abuzive din " conditii generale..." si comisioanele abuzive impuse de creditor ? Am sanse sa mi se reduca suma datorata ? Cheltuielile de inceput (taxe de timbru , cautiune pentru suspendarea executarii , onorariu initial avocat ) s-ar ridica undeva la 1500 ron ; oare renteaza ? Sunt sanse sa nu rezolv nimic si in loc de 7000 de ron sa ajung sa platesc 10.000 de ron de exemplu ( probabil ca voi suporta cheltuieli suplimentare de executare , onorariu avocat , cheltuieli de judecata etc Daca fac aceasta contestatie , ulterior e necesar sa deschid si alte actiuni impotriva institutiei creditoare ?
Va multumesc pentru eventualele raspunsuri !
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2013
denilson, utilizator
Cel mai recent răspuns: denilson , utilizator 22:24, 12 Martie 2013
Aveti sanse sa pierdeti contestatia, asa cum aveti sanse sa o castigati. Depinde de intepretarea si aprecierea instantei. Contestatiile la titlu, in general, pentru clauze abuzive se cam pierd, intrucat se prezuma ca ati fost de acord cu prevederile contractului, in momentul in care ati semnat. Dar, stiu ca in unele cazuri, au fost admise si astfel de contestatii. Este un risc pe care dvs alegeti daca il asumati sau nu.
Este foarte posibil ca formuland contestatie sa nu obtineti decat cresterea pagubei. Cu privire la "Conditii generale..." pot sa va spun ca natura unui inscris nu este data de titlul acestuia ci de clauzele continute, asa ca, daca in acele "Conditii generale... " scrie clar ca dvs. ati luat un credit, si conditiile ( generale si/sau particulare) in care aceasta creditare s-a facut, este greu de crezut ca veti obtine ceva pe calea contestatiei. Probabil ca veti castiga timp, dar si mai probabil veti cheltui bani pe care ma indoiesc ca ii veti mai recupera. ( doar daca eventual castigati contestatia la executare). Puteti formula aparari de fond impotriva titlului executoriu, dar va trebui sa fie extrem de bine argumentate ca sa obtineti ceva. Eu in situatia dvs. as cauta modalitati de negociere cu creditorul si plata in rate. Dar... decizia va apartine.
Multumesc de raspuns , probabil aceasta e directia in care imi voi indrepta actiunile viitoare ! Totusi am intalnit pe net o persoana care se afla exact in aceeasi situatie ca si mine , a facut contestatie la titlu iar maine are termenul de infatisare ( 13 martie ) ! Sunt curios ce va rezolva ! Va voi face cunoscut aici eventualul lui succes ( sau esec )
Va asigur totodata ca in acel document pseudocontractual se afla clauze pe care si opc-ul le recunoaste a fi abuzive ! Daca ma dresam lor in perioada de derulare a contractului aveam cu siguranta castig de cauza ( cunos n cazuri ) ! Acum e tarziu a mai face ceva ? Oare ma pot lega de acele clauze abuzive pe calea contestarii ?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanzi executare silita HoriaV33 HoriaV33 Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma ajutati cu o parere privind situatia de mai jos. Am facut un credit pe care nu l-am putut plati lunar, intr-o ... (vezi toată discuția)
Pot contesta incheierea de incuviintare a execuatarii silite? nicoleta_85 nicoleta_85 pe calea contestatiei la executare, [u]pot solicita desfiintarea Incheierii de incuviintare a executarii silite?[/u] judecatoria constanta a incuviintat in ... (vezi toată discuția)
Executare florinadrian01 florinadrian01 buna ziua .am primit o somatie de executare silita in 5 zile in baza unui titlu executoriu din 2011 si as dori sa stiu daca mai pot face vreo contestatie (vezi toată discuția)