avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... asigurare de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

asigurare de sanatate

Buna ziua.
Ma aflu intr-o situatie nemaintalnita de mine si asi dori lamuriri referitoare la asigurarea mea de sanatate.In 2010 am ramas fara loc de munca si am depus dosar de coasigurare.La finele anului 2010 am incheiat un contract de arenda pentru un teren agricol, pentru care am primit in 2011 dividende.Am depus in termenul legal declaratia de venit, am platit impozit, dar nu mi-sa spus ca, odata cu impozitul pe venit trebuie sa platesc si cota de 5,5% pentru sanatate (este mentionat in L95/2006 ca trebuie sa fi instiintat de plata acesteia). Recent am solicitat casei de sanatate adeverinta de coasigurat. Cei de la casa mi-au conumicat ca nu mai calitatea de coasigurat ca am venituri din arenda. Am inteles si am intrebat ce am de facut. Mi-sa spus ca, pentru a beneficia de asigurare de sanatate trebuie, pe langa 5.5% din venituri(pe care le primesc o data pe an, nu lunar), trebuie sa platesc pentru fiecare luna aceasta cota la nivelul salariului minim fiind considerata PFI(chiar daca eu nu am autorizare PFI) Am citi legea sanatatii, cap.II-ASIGURATI, ca sa ma lamuresc care sunt drepturi si obligatii mele, dar nu am gasit un articol in lege referitoare la aceasta situatie. Intradevar, se mentioneaza obligatiile financiare ale unei PFI(cu autorizare) care trebuie sa depuna trimestrial declaratie de venit, dar nu se mentioneaza nimic referitor la situatia in cauza, cind acesti bani ii primesti o data pe an, pentru care platesti impozit.
In concluzie, intrebarile mele sunt:
- de ce sunt considerata PFI(fara sa am autorizare)?
- de ce trebuie sa platesc pentru celelalte 11 luni ale anului in care nu am nici un venit?
- de ce se considera arenda venit pe o singura luna, in conditiile in care este un venit anual?
- de ce se calculeaza suma datorata CAS la nivel salariului minim, in conditiille in care dividendele din arenda sunt mult mai mici decat acesta?
Va rog sa-mi raspunde-ti pentru a putea clarifica situatia.
Va multumesc anticipat si va doresc o zi buna.

Alte discuții în legătură

Pfa traducator si interpret + angajata la o firma in afara domeniului - ce taxe trebuie sa platesc? Cbunescu Cbunescu Am urmarit multe discutii in ultima vreme legate de prevederile OUG 58, dar nicaieri nu am gasit explicatii pentru urmatoarea situatie, in care ma aflu: - ... (vezi toată discuția)
Impozit freelancer fara contract DogMeat DogMeat Salut, am cautat o gramada sa gasesc informatii la urmatoarea situatie dar tot imi este asa de neclara situatia. Si vad ca s-au schimbat mult legile intr-un ... (vezi toată discuția)
Sanatatea: obligatorie?! babysee babysee Stimati colegi de forum, ma confrunt cu urmatoarea situatie neplacuta: nu am mai platit asigurarea de sanatate inca din anul 2000 intrucat am avut un SRL ... (vezi toată discuția)