avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... sanatatea: obligatorie?!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

sanatatea: obligatorie?!

Stimati colegi de forum,

ma confrunt cu urmatoarea situatie neplacuta: nu am mai platit asigurarea de sanatate inca din anul 2000 intrucat am avut un SRL (asociat unic si admin.) si pentru o perioada am figurat ca angajat cu CIM al acestuia, platind doar contributia pentru fondul de pensii si altele. De cativa ani nu mai am in derulare un contract de munca, deci nu mai lucrez pe nicaieri, si am ales sa platesc in mod individual aceste cotizatii, intrucat stiu ca se poate. M-am prezentat la casa de sanatate ca sa aflu ce doc. imi trebuie si care este suma pe care tb. sa o platesc ca sa fiu din nou asigurat, deci declarand ca nu realizez venituri, si am aflat urmatoarele: ca trebuie sa aduc o "adeverinta de venit" de la finante si un "certificat constatator" de la registrul comertului, ambele pe ultimii 5 ani. Pana aici, toate bune si frumoase. Am constatat cu stupoare ca in adeverinta de venit eliberata de catre administratia financiara s-a mentionat faptul ca in anul 2008 am vandut o casa si ca, citez "am obtinut PROFIT din vanzarea acestui imobil". Avand in vedere acesta mentiune cei de la CASMB mi-au impus sa platesc o suma uriasa, undeva la 100 mil. lei vechi, doar din cauza ca am vandut acest imobil si am "obtinut profit din vanzare", chiar daca la vremea respectiva am platit impozitul pe venitul obtinut din aceasta tranzactie si toate darile aferente. Binenteles ca toate explicatiile mele n-au contat, ca de fapt cesta nu reprezinta un "profit" in sensul juridic, ca impozitele aferente au fost achitate etc. Ce parere aveti despre acest aspect? Exista momentan in legislatie undeva acesta obligatie? Este legala si intemeiata solicitarea lor? Ei nu au fundamentat decizia pe vreun articol de lege, decat ..."asa se face". Curg cumva in continuare penalitati daca nu platesc? De cand? Din 2000 de cand nu mai sunt asigurat sau de la momentul vanzarii imobilului? Cand se prescriu? Ce mi se poate intampla daca nu platesc? Suma este uriasa, imposibil de achitat vreodata, si din pacate...am mari probmele de sanatate, de aceea am dorit sa ma asigur din nou. Ma pot executa silit? Care este procedura?
Va multumesc pentru orice sfat, idee, sugestie.
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
babysee, utilizator
Cel mai recent răspuns: babysee , utilizator 23:53, 23 Februarie 2011
Orice persoana cf legii 95/2006 daca obtine orice fel de venit supus impozitului pe venit trebuie sa platesca sanatate. exista si exceptii. Avand in vedere ca in perioada in care ati vandut acel imobil nu erati anagajat CU NORMA INTREAGA, deci nu cotizati, trebuie sa platiti sanatatea. In anul 2008 %-ul era de 6.5%.Studiati asadar l95/2006 art 257.
Buna ziua,

multumesc pt. raspuns. Am studiat art. indicat iar eu nu vad sa ma incadrez in vreunul din alin. de mai jos:

"ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit
este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii."


Din ce am gasit, in anul 2009 si 2010 cota pt. cei in cazul meu era de 5.5%. In continuare nu stiu ce sa fac pentru ca, in primul rand, nu sunt convinsa de legalitatea si temeinicia solicitarii lor. Cert este ca nu imi permit sa platesc asigurarea pe anul in curs, pana nu achit pe ultimii 5 ani acea suma exorbitanta. Si aceasta conditionare...nu stiu de unde sa o iau.
Daca mai aveti si alte sugestii, apreciez enorm.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
babysee, utilizator
Ce parere aveti, poate parintele care nu realizeaza venituri sa figureze ca coasigurat pe asigurarea unui copil (adult) care are salariu? Care este procedura in acest caz ca el sa beneficieze efectiv de servicii reduse, compensate?
Intreb acest lucru intrucat...

"Art. 213 - (1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, inclusiv cei care părăsesc sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;"


Ce contract ar trebui sa inchei ca sa fac dovada ca sunt in intretinerea copilului?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
babysee, utilizator
Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii

Art. 213. - (1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare; sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;

Ordin Nr. 617 din 13 august 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei,…..
ART. 20 (1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii in una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
d) sotul, sotia si parintii aflati in intretinerea unei persoane asigurate, cu act de identitate, documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata, documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii, precum si o declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
Multumesc mult. Mi-ati fost de mare ajutor.

Alte discuții în legătură

Coasigurarea la plata contribuþiei de asigurãri obligatorii de sãnãtate in cazul unui venit neimpozabil si nepermanent lady_v lady_v Buna ziua, va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarelor, in privinta contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate: La ce se refera expresia ... (vezi toată discuția)
Coasigurat pe relatia copil - parinti marosan emil marosan emil Sunt angajat pe teritoriul Romania si am toate impozitele platite catre CAS. Mama mea nu este angajata - poate fi coasigurata in Romania pe relatia ... (vezi toată discuția)
Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)