avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract inchiriere

Situatie: un contract de inchiriere a unui saptiu comercial, pe o perioada de 5 ani, intre 2 societati comerciale. Clauza: rezilierea contractului inainte de expirarea termenului poate fi facuta numai cu acordul partilor. Intrebare: cum pot rezilia totusi acest contract daca proprietarul nu este de acord? Ma poate tine cu forta in spatiu?
Cel mai recent răspuns: dan_co , utilizator 22:18, 3 Octombrie 2014
pentru viitor, folositi "incetare" in loc de reziliere. rezilierea este o sanctiune pentru neindeplinirea obligatiilor.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
romibaro, utilizator
Aici se sustine ca se poate aplica art.1825 din C.civ. insa acel articol se refera la contractul de inchiriere a unei locuinte , nicidecum la contractul de locatiune (care presupune inchirierea unui spatiu comercial ) .
Trebuie precizat ca rezilierea unui contract de locatiune trebuie dispusa de catre instanta de judecata daca nu ati stipulat un pact comisoriu expres in acest sens .
In cazul contractului de locatiune cred ca se poate aplica art.1552 C.civ referitor la rezilierea unilaterala a contractului , care prevede o regula generala aplicabila tuturor contractelor si nu regula speciala prevazuta la art. 1825 C.civ . care se refera la inchirierea unei locuinte , potrivit principiului ca "exceptia este de stricta interpretare si aplicare ".

Iar daca dvs. doriti ca acest contract sa inceteze inainte de termen , nu puteti cere rezilierea pentru ca rezilierea este o sanctiune ce intervine in cazul neexecutarii culpabile a unei obligatii izvorate din contract , ori locatorul dvs. se pare ca isi indeplineste toate obligatiile .

Bafta !
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
Carmen Faur, Mediator
Poate putin tardiv raspunsul pentru initiator, dar poate util altor utilizatori....
In acest caz cred ca initiatorul discutiei se refera la denuntarea unilaterala a contractului, avand in vedere ca rezilierea si rezolutiunea sunt concepute ca remedii acordate creditorului pentru neexecutarea culpabila a obligatiei de catre debitor, si raspunsul cautat il poate oferi art. 1276 C.civ, respectiv:
Denuntarea unilaterala Art. 1.276
(1) Daca dreptul de a denunta contractul este recunoscut uneia dintre parti, acesta poate fi exercitat atat timp cat executarea contractului nu a inceput.
(2) In contractele cu executare succesiva sau continua, acest drept poate fi exercitat cu respectarea unui termen rezonabil de preaviz, chiar si dupa inceperea executarii contractului, insa denuntarea nu produce efecte in privinta prestatiilor executate sau care se afla in curs de executare.
(3) Daca s-a stipulat o prestatie in schimbul denuntarii, aceasta produce efecte numai atunci cand prestatia este executata.
(4) Dispozitiile prezentului articol se aplica in lipsa de conventie contrara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locatiune Ioanastt Ioanastt Daca inchei un contract de locatiune a unui apartament pe durata determinata (de ex, din aprilie pana in octombrie) si peste 3 luni nu mai doresc sa raman, ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de inchiriere inainte de termen- proprietar plecat din tara utilizator86 utilizator86 Buna seara! Am incheiat un contract de inchiriere pt o locuinta pentru o perioada de 1 an. La mai putin de o luna am obtinut transferul in orasul meu de ... (vezi toată discuția)
Modalitati de reziliere contract inchiriere. grandanat grandanat Care sunt modalitatile de reziliere unilaterala a unui contract de inchiriere incheiat intre 2 persoane juridice (altele decat cele prevazute expres in ... (vezi toată discuția)