avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Competenta materiala - actiuni in baza Legii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Competenta materiala - actiuni in baza Legii cetãþeniei nr. 21/1991

Cu toata jena, nu prea ma descurc in noul Cod de Procedura Civila:( Intrebare: O plangere in contencios, impotriva unei autoritati publice centrale se face la Tribunal, sau tot la Curtea de apel? Este vorba de plangeri impotriva Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, facute de petenti din afara Romaniei...
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:43, 9 Martie 2013
Curtea de apel Art. 96
Curtile de apel judeca:
1. in prima instanta, cererile in materie de contencios administrativ si fiscal, potrivit legii speciale;
2. ca instante de apel, apelurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de tribunale in prima instanta;
3. ca instante de recurs, in cazurile anume prevazute de lege;
4. orice alte cereri date prin lege in competenta lor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie Art. 97
Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca:
1. recursurile declarate impotriva hotararilor curtilor de apel, precum si a altor hotarari, in cazurile prevazute de lege;
2. recursurile in interesul legii;
3. cererile in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept;
4. orice alte cereri date prin lege in competenta sa.
ASTA AR INSEMNA CA TOATE PLANGERILE, INCLUSIV ALE PETENTILOR DIN STRAINATATE, IMPOTRIVA AUTORITATII NATIONALE PENTRU CETATENIE, AR TREBUI ADRESATA CA; DAR ACEASTA LE INDRUMA SPRE tRIBUNALUL BUCURESTI; NU MAI INTELEG NIMIC
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
constant1313, utilizator
Faptul ca in NCPC scrie ca la Curtea de apel se judeca " in prima instanta, cererile in materie de contencios administrativ si fiscal, potrivit legii speciale" asta nu inseamna ca
judeca in prima instanta toate cererile in materie de contencios administrativ
.
Mergeti la legea speciala si vedeti cine judeca in prima instanta plangerile la care v-ati referit.
Legea speciala este Legea 21/1991, care a aparut cu mult inainte de noul CPC. Tare as fi vrut sa obtin un raspuns concret, unde se depun plangerile in contencios impotriva unei autoritati de nivel central, de catre petenti din strainatate. pana la intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila, instanta competenta era Curtea de Apel. dar, in ultima vreme, vad ca aceasta instanta le redirectioneaza spre Tribunal.
Legea cetateniei romane nr. 21/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 576, 13 august 2010

Art. 18. — (1) Daca solicitantul este declarat admis la interviu, Comisia va intocmi un raport in care va mentiona intrunirea conditiilor legale pentru acordarea sau, dupa caz, redobandirea cetateniei.
(2) Raportul, insotit de cererea de acordare ori de redobandire a cetateniei, va fi inaintat presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.
Art. 19. — (1) Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, constatand indeplinite conditiile prevazute de prezenta lege, emite ordinul de acordare sau de redobandire a cetateniei romane, dupa caz. Ordinul de acordare sau de redobandire a cetateniei romane se comunica solicitantului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, de indata, de la data emiterii ordinului.
(2) In cazul in care constata neindeplinirea conditiilor prevazute de lege, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie respinge, prin ordin, cererea de acordare sau de redobandire a cetateniei.
(3) Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie de acordare sau de redobandire a cetateniei romane, respectiv ordinul de respingere a cererii de acordare sau de redobandire a cetateniei romane se comunica, de indata, solicitantului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
(4) Ordinul de respingere a cererii de acordare sau redobandire a cetateniei romane poate fi atacat, in termen de 15 zile de la data comunicarii, la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia contencios administrativ. Hotararea curtii de apel este definitiva si poate fi supusa recursului la Sectia de contencios administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

și Art. 32. — (1) Orice autoritate sau persoana care are cunostinta de existenta unui motiv pentru retragerea cetateniei romane poate sesiza, in scris, Comisia, avand obligatia sa prezinte dovezile de care dispune.
(2) Presedintele Comisiei stabileste, prin rezolutie, termenul la care se va dezbate sesizarea de retragere, dispunand totodata:
. . .
(6) Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie de admitere sau de respingere a sesizarii de retragere a cetateniei se comunica persoanei in cauza, precum si persoanei care a facut sesizarea, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
(7) Ordinul poate fi atacat, in termen de 15 zile de la data comunicarii, la sectia de contencios administrativ a curtii de apel de la domiciliul sau, dupa caz, resedinta solicitantului. Daca solicitantul nu are domiciliul sau resedinta in Romania, ordinul poate fi atacat, in acelasi termen, la Sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti. Hotararea curtii de apel este definitiva si irevocabila.

Alte discuții în legătură

Noul cod de procedura civila - taxa auto poluare ContSters215404 ContSters215404 Conf. noului C.pr.civ procesele in contencios administrativ si fiscal (taxa poluare) se vor judeca in prima instanta de Curtea de Apel si in recurs de ICCJ ? ... (vezi toată discuția)
Competenta materiala dacmoto dacmoto In cazul in care in baza cim s-a incheiat un pr-vb de predare-primire bunuri, ulterior cim a incet, iar salariatul refuza sa preda bunurile primite in baza ... (vezi toată discuția)
Competenta materiala - anulare act administrativ serbyo serbyo Buna ziua, Am solicitat Trib. Sc.administrativ fiscala anularea unui act administrativ emis de AFP Ialomita si obligarea AFP la restituirea sumei de 9500 lei. ... (vezi toată discuția)