avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Poprire pe salariu
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Poprire pe salariu

Buna seara
Am un credit la o banca,si am ca codebitor pe mama mea.Zilele astea s-a primit pe adresa institutiei la care lucreaza adresa de la banca in care se cere sa se vireze in contul bancii suma de 2200 ron.reprezentand restanta pe care o am la ei.iar dupa ce se ajunge cu plata la zi,sa se vireze in contul lor lunar suma de 700 ron.Precizez ca mama mea are un venit de 900 ron.Se poate ca sa ii impuna sa plateasca aceasta suma? Pe cat se poate sa puna proprire din salariu? Va multumesc
Pentru o singura poprire suma maxima poprita poate fi o treime din venitul net, iar daca sunt mai multe adrese de poprire pentru acelasi debitor, acestea se pot face cumulat pana la un cuantum egal cu jumatate din venitul net.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil
Multumesc frumos. o rugaminte mai am,daca imi puteti spune in ce lege apare acest articol
Cod procedura civila, actualizat 15.02.2013:
"Art. 728. - (1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 şi următoarele.
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire Alex04041982 Alex04041982 Buna seara.am o poprire pe card de la un ifn,ajunsa la b.e.j. eu luna aceasta sent in concediu medical(deci primesc indemnizatie de asigurari , nu salariu) asi ... (vezi toată discuția)
Poprire racherucristina racherucristina buna ziua,puteti sa.mi spuneti care este procentajul maxim pe care se poate face poprire salariala in contextul in care sunt datorii la mai multe ... (vezi toată discuția)