avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire teren intravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire teren intravilan


Va supun atentiei situatia mea, tatal meu a decedat acum 5 ani si jumatate, pana la momentul de fata, din motive materiale nu am reusit sa deschidem succesiunea (mentionez ca singurii mostenitori suntem eu si mama mea, sotia acestuia timp de 18 ani pana la deces).

La sfarsitul anilor 50, tatal meu a achizitionat un teren intravilan in suprafata de 2000 mp, (ar trebui sa mentionez faptul ca in contractul de vanzare-cumparare, bunicul meu, tatal tatalui meu este cel mandatat pentru a face cumpararea, parintele meu fiind cadru militar in cealalta parte a tarii). Tot tata este cel care a inceput constructia unei case, dusa pana "la rosu". Intre timp a achizitionat o alta locuinta si fiind legea prin care se interzicea detinerea de 2 imobile de aceeasi persoana in perioada aceea (cel putin asta stiu de la el) casa "la rosu" a fost cedata surorii lui printr-o "intelegere intre frati", mentionez ca nu este un act autetificat legal, este pur si simplu o hartie semnata de tata, sora lui si tatal lor prin care tata cedeaza numai casa "la rosu" si primeste o despagubire. Acum intervine o problema, matusa mea, sora tatalui, nu a vrut sa ii dea niciun act atat tatalui meu, cu atat mai putin mie sau mamei mele, asta in zilele noastre, undeva din anul 2000 incoace. Tata nu a semnat niciun act notarial sau autentificat in vreo forma legala prin care sa cedeze orice lucru in ceea ce priveste terenul sau casa, iar mama mea imi spune ca este posibil ca bunicul inaintea decesului sa fi fost dus la notar pentru a autentifica ceva (desi nu avea si nu a avut niciodata, niciun drept asupra imobilului).

Tot la nivel de intelegere verbala, matusa mea a platit impozitul pe acest teren in schimbul folosirii lui si a culegerii fructelor de pe acesta, dar mai mult ca sigur l-a platit in numele ei.

In urma demersurilor facute de mine pentru a putea deschide procedura succesorala, am constatat cu stupoare ca terenul este impartit in 2 parcele egale, pe numele tatalui meu fiind 1000 mp, iar pe numele unchiului meu, sotul matusii cealalta 1000 mp. La ceva timp dupa, ei au descis succesiunea si la momentul de fata acea 1000 mp este pe numele verisoarei mele, fiica matusii, care este si unic mostenitor. Mentionez faptul ca desi nu am avut niciodata o relatie prea apropiata, dupa decesul tatalui meu ei ne contactau foarte des, principala lor intrebare fiind daca am facut succesiunea (s-ar putea sa fiu un pic paranoic, dar dupa ce au facut ei succesiunea nu ne-au mai contactat deloc).

Intrebarea mea este, cum ar putea ei sa intre in posesia terenului? Exista posibilitatea sa fi folosit uzucapiunea? Ce as putea face eu in acest context, mai ales ca nu am niciun act in original, contractul de vanzare-cumparare mentionat mai sus este in copie de la o vecina a matusii pentru ca terenul a fost in suprafata mai mare si spart in 4 bucati, fiind acelasi contract pentru 4 cumparatori.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Alte discuții în legătură

Mostenire nicol70 nicol70 Buna seara. As dori un raspuns la o intrebare despre o mostenire. Situatia se prezinta in felul urmator : in oct. 2014 tatal meu a decedat, iar in mar. 2015 a ... (vezi toată discuția)
Cum procedez? Andrei Dina Andrei Dina Prezentare caz : 1. Act de donatie, eliberat de Perceptie Buftea Ilfov si autentificat de Judecatoria Buftea (in copie) – bunicul meu Anghel Savu ... (vezi toată discuția)
Mostenire complicata : 1) in anul 1923 sora bunicului meu cumpara ... broscuta2025 broscuta2025 Mostenire complicata : 1) In anul 1923 sora bunicului meu cumpara un teren in suprafata de 2000 mp, in actul de vanzare cumparare nu este mentionata suprafata ... (vezi toată discuția)