avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarcina motiv de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarcina motiv de concediere

Buna ziua! As avea si eu nevoie de o informatie : o persoana daca este insarcinata poate fi concediata?Mentionez ca seful poate invoca alt motiv si nu cel al sarcinii, este legal?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:06, 9 Martie 2009
Faptul ca o persoana este gravida nu constituie motiv de concediere.
Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
Este interzis angajatorului sa dispună încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul salariatei gravide, din motive care au legatura directa cu starea sa.


Concedierea femeii insarcinate se poate face doar pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii. In celelalte cazuri este incerzisa concedierea femeii insarcinate. Mentionez insa ca angajatorul trebuie sa fi luat la cunostinta despre starea de graviditate a salariatei.
Potrivit OG nr.96/2003, este interzis angajatorului sa dispună încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul salariatei gravide, din motive care au legatura directa cu starea sa.

daca angajatorul nu a "luat la cunostinta" despre sarcina angajatei poate concedia angajata....dar fara sa aiba motiv stare sa...
daca in schimb angajata a a anutat angajatorul despre starea sa de sarcina( avand dovezi)- ii este interzis acestuia de a o concedia.....
Salariata insarcinata are obligatia sa informeze angajatorul in legatura cu faptul ca e insarcinata si sa probeze acest lucru. din acel moment angajatorul nu mai poate lua sub nici o forma initiativa concedierii salariatei respective.

Alte discuții în legătură

Însărcinată de 11 săptămâni, angajată de 6. are voie angajatorul să mă dea afară? Anca1993 Anca1993 Daca sun insarcinata de 11 saptamani si lucrez de 6 saptamani,angajatorul are voie sa ma dea afara daca iam prezentat documentul precum sunt insarcinata (vezi toată discuția)
Sunt însărcinată, mi-a fost rău și am anunțat angajatorul că nu pot merge la serviciu. pot fi concediată? Flori0502 Flori0502 Buna ziua, sunt angajata de 1 an . In urma cu o luna am aflat ca sunt insarcinata . Ieri findca mia fost rau nu am putut merge la munca mi-am anuntat ... (vezi toată discuția)
Încetare contract de muncă în perioada sarcinii. ce pot face ca să beneficiez de drepturile pe care le-aș fi avut dacă eram angajată în momentul nașterii bebelușului? Ramomary Ramomary Buna ziua.Sunt insarcinata in 14 saptamani iar azi am fost sa mi fac dosaru pt risc si angajatorul mi a zis ca nu se poate pt ca mi a desfacut contractu de ... (vezi toată discuția)