Buna ziua, am fost condamnat cu suspendare sub supraveghere , a trecut termenul de incercare in 2010 si eu inca mai am cazier de ce? in 2010 am deschis proces de reabilitare si in sentinta scrie ca mi se respinge cererea pe motiv ca este prematura, mai aveam 3 luni din termen, bun am inteles , mi-a zis judecatorul ca va intervenii in iunie reabilitarea de drept. Eu nu m-am interesat de cazier pina zilele trecute cind mi-a trebuit la scoala de soferi si tot mai am cazier. Va rog spuneti-mi ce sa fac si de ce nu s-a sters. Va multumesc
Art.134 din Codul penal prevede ca “Reabilitarea are loc de drept în cazul
condamnarii la amenda sau la pedeapsa închisorii care nu depaseste un an, daca în decurs de 3
ani condamnatul nu a savârsit nici o alta infractiune”.
In cazul dvs. nu sunt aplicabile disp. art 134 c.pen , ci disp. art 86 ind.6 c.pen., pentru ca ati fost condamnat la o pedeapsa cu supendarea executarii sub supraveghere si nu una cu executare.
Art. 86 ind. 6 c.proc.pen.
Reabilitarea în cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere
Dacă cel condamnat nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării executării pedepsei în baza art. 86 ind.4, el este reabilitat de drept.
Termenul de incercare se compune in acest caz din cuantumul pedepsei aplicate ( il aveti in dispozitivul hotararii) la care sa adauga un interval de timp stabilit de instanta intre 2 si 5 ani ( de asemeni vedeti care este acest interval in dispozitivul instantei)., iar totalul celor doua constituie termenul de incercare.
Termenul de incecare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Avand in vedere ca pedeapsa aplicata inca figureaza in cazier, este necesar sa va adresati instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.
Instanta competenta este:
- instanta care a judecat in prima instanta cauza in care s-a pronuntat condamnarea pentru care se cere reabilitarea sau
-instanta corespunzatoare in a carei raza teritoriala domiciliati.