avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare de drept - conditii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare de drept - conditii

Buna ziua, am fost condamnat cu suspendare sub supraveghere , a trecut termenul de incercare in 2010 si eu inca mai am cazier de ce? in 2010 am deschis proces de reabilitare si in sentinta scrie ca mi se respinge cererea pe motiv ca este prematura, mai aveam 3 luni din termen, bun am inteles , mi-a zis judecatorul ca va intervenii in iunie reabilitarea de drept. Eu nu m-am interesat de cazier pina zilele trecute cind mi-a trebuit la scoala de soferi si tot mai am cazier. Va rog spuneti-mi ce sa fac si de ce nu s-a sters. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:41, 9 Martie 2013
O noua actiune in instanta care sa constate ca a intervenit reabilitarea de drept.
Art.134 din Codul penal prevede ca “Reabilitarea are loc de drept în cazul
condamnarii la amenda sau la pedeapsa închisorii care nu depaseste un an, daca în decurs de 3
ani condamnatul nu a savârsit nici o alta infractiune”.

Nu precizati la ce pedeapsa ati fost condmnat.
In cazul dvs. nu sunt aplicabile disp. art 134 c.pen , ci disp. art 86 ind.6 c.pen., pentru ca ati fost condamnat la o pedeapsa cu supendarea executarii sub supraveghere si nu una cu executare.
Art. 86 ind. 6 c.proc.pen.
Reabilitarea în cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere
Dacă cel condamnat nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării executării pedepsei în baza art. 86 ind.4, el este reabilitat de drept.

Termenul de incercare se compune in acest caz din cuantumul pedepsei aplicate ( il aveti in dispozitivul hotararii) la care sa adauga un interval de timp stabilit de instanta intre 2 si 5 ani ( de asemeni vedeti care este acest interval in dispozitivul instantei)., iar totalul celor doua constituie termenul de incercare.
Termenul de incecare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Avand in vedere ca pedeapsa aplicata inca figureaza in cazier, este necesar sa va adresati instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.
Instanta competenta este:
- instanta care a judecat in prima instanta cauza in care s-a pronuntat condamnarea pentru care se cere reabilitarea sau
-instanta corespunzatoare in a carei raza teritoriala domiciliati.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea in cazul unei pedepse cu suspendarea executarii sub supraveghere victorn victorn am primit inchisoare cu suspendare 10 luni!si perioada de supraveghere de 3 ani si 10 luni! cand se poate cere reabilitarea s-au mai bine zis stergerea ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar- pedeapsa aplicata, termen de incercare, reabilitare euTU euTU Buna ziua, am fost condamnata la cu 4 ani cu suspendare in anul 2010, as vrea sa stiu cum este cazierul meu acum ... (vezi toată discuția)
In ce termen sunt reabilitat de drept? gaby1988 gaby1988 in iunie 2009 am fost condamnat la 3 luni de inchisoare cu suspendare si 2 ani si 3 luni de incercare pentru conducere fara permis.va rog sa imi spuneti cand o ... (vezi toată discuția)