avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... posibilitate somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

posibilitate somaj?

Exista posibilitatea beneficierii de somaj, pe o perioada muncita din 06.10.2011 pana in 31.07.2012? Din 31.07.2012 concediu fara salar pana in 20.01.2013-inceperea activitatii pana in prezent. Rog raspuns
Cel mai recent răspuns: veresan , utilizator 16:16, 12 Martie 2013
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede care sunt conditiile pentru a deveni somer:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
.....

2. art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

3. In speta, daca c.i.m. ar inceta in baza unui articol din Codul Muncii prevazut mai sus la data de 15 martie 2013, atunci :
- perioada eligibila pentru stabilirea stagiului de cotizare este 15 martie 2011 - 15 martie 2013, situatie in care dvs nu indepliniti conditia stagiului de cotizare avand in vedere cele mentionate de dvs in primul mesaj.
firma intra in insolventa din cate am auzit, deci implicit, nu eu intentionez sa demisiez ci firma are probleme, nici in situatia asta nu beneficiez de somaj?
In conditiile in care socetatea intra in insolventa , puteti beneficia de somaj numai daca indepliniti conditiile prevazute de lege .. in speta dvs, indepliniti numai conditia incetarii c.i.m. din motive neimputable dvs , dar nu si cea a stagiului de cotizare la somaj ...
1. Intre 15 martie si 6 noiembrie 2011 nu ati lucrat la alt angajator?

2. Cele 12 luni (din ultimele 24) nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
Buna ziua .ma numesc Veresan Romulus. am o nelamurire.
in prezent lucrez la o firma de12 ani care a intrat in faliment si de o saptamina am primit preaviz . teoretic la 1 apr. ar trebui sa intru in somaj. . am gasit ceva de lucru la alta firma.
Intrebare:
daca aceasta firma ma disponibilizeaza sa zicem dupa 11 luni si 29 zile , eu mai pot beneficia de somaj?. eu as crede ca da . dar... va rog sa ma lamuriti.

Alte discuții în legătură

Somaj Gigioiu Gigioiu Buna ziua. Am si eu o intrebare. Am beneficiat de prenatal pana in luna ianuarie anul curent, iar in martie m-am angajat unde am lucrat 7 luni. Din motive ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare indemnizatie somaj nennis nennis buna? din martie 2012 si pana in aprile 2015 am fost angajat in baza unui contract cu durata nedeterminata la o firma,care intre timp a devenit ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj cristanciu cristanciu Am lucrat 30 ani la o firma privata,de unde am plecat pe 10 mai prin acordul partilor. Pe 20 mai m-am angajat la o alta firma pana pe 30 iunie,cand mi s-a ... (vezi toată discuția)