avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Facturare servicii intracomunitare intre neplatitori ...
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Facturare servicii intracomunitare intre neplatitori de T.V.A.

Buna ziua!
O intreprindere individuala care este in momentul de fata platitoare de tva vrea sa presteze servicii IT catre o organizatie non-profit neplatitoare de TVA din UE. In situatia in care II ramane platitoare de tva, trebuie sa factureze cu tva, deci pretul va fi mai mare, corect?
Daca solicita scoaterea din evidenta tva, pentru emiterea facturii catre organizatia din UE, atata vreme cat aceasta nu e platitoare de tva, este necesara inscrierea in ROI?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: BstZsolt , utilizator 21:26, 3 Iulie 2013
Ati interpretat foarte bine prevederile legislative.

In conditiile in care nu sunteti platitor si nici partenerul dvs. din U.E. nu este, atunci nu trebuie sa va inregistrati in R.O.I. si facturati fara T.V.A.
Multumesc pentru raspuns!
As vrea sa stiu ce se intampla daca II ramane platitoare de tva - factureaza cu tva catre organizatia neplatitoare de tva, corect? In acest caz mai trebuie sa se inscrie in ROI? Sau inscrierea in ROI se face numai in momentul in care trebuie emisa o factura catre o firma din strainatate platitoare de TVA?
Iulian Manea a scris:

Ati interpretat foarte bine prevederile legislative.

In conditiile in care nu sunteti platitor si nici partenerul dvs. din U.E. nu este, atunci nu trebuie sa va inregistrati in R.O.I. si facturati fara T.V.A.


Oare?

Un prestator neinregistrat in scop de tva are obligatia de a se inreg in scop de tva pt aceste servicii intracomunitare cf art 153^1 si in ROI inainte de prestarea serviciilor.
Beneficiarul din UE are aceeasi obligatie in tara sa.

ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

Daca II este platitoare de tva si inreg in ROI ramine asa, urmind ca beneficiarul sa va comunice un cod valid de tva (are obligatia sa se inreg in tara sa in scop de tva pt achizitia de servicii intracomunitare).
Deja m-ati pierdut, nu mai inteleg nimic...
As vrea daca se poate un raspuns clar. II trebuie sa factureze servicii catre organizatia non-profit neplatitoare de tva din UE. Cum se factureaza daca II este platitoare de TVA sau daca iese din evidenta TVA? In ce caz II trebuie sa se inregistreze in ROI?
In primul rind beneficiarul (din UE) are obligatia sa se inreg in scop de tva pt achizitia de servicii din UE.

Prestatorul, daca este inreg in scop de tva cf art 153 trebuie sa se inreg in roi.
Prestatorul, daca nu este inreg in scop de tva cf art 153, trebuie sa se inreg in scop de tva pt prestari de servicii intracomunitare cf art 153^1 si in ROI. In acest caz va primi un alt cod fiscal care se va folosi numai pt operatiunile intracomunitare.

Alte discuții în legătură

Neplatitor de tva- cum facturez? ramo1305 ramo1305 Buna ziua! Daca o firma este neplatitoare de TVA, si furnizeaza servicii si marfa firmelor din Romania dar si din strainatate, cum va factura serviciile ... (vezi toată discuția)
Neplatitor tva pmeli pmeli O firma neplatitoare de TVA factureaza servicii legate de bunuri din Romania (supraveghere pe santier). Serviciile se incadreaza la exceptii art. 133 alin ... (vezi toată discuția)
Factura servicii intracomunitare serena82 serena82 O PFA la norma de venit din RO, neplatitoare de TVA poate sa factureze catre o firma din UE servicii informatice? Daca da, ar trebui pentru asta sa se inscrie ... (vezi toată discuția)