avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Factura servicii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Factura servicii intracomunitare

O PFA la norma de venit din RO, neplatitoare de TVA poate sa factureze catre o firma din UE servicii informatice? Daca da, ar trebui pentru asta sa se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari? Ar putea sa ramana in continuare neplatitoare de TVA si sa solicite doar un cod TVA pt achizitii intracomunitare? (exista vre-o lege care spune asta?) Ar trebui sa declare undeva ca factureaza pentru o firma din UE? (stiu de exemplu ca firmele trebuie sa depuna o declaratie in acest sens, dar PFA cu norma de venit care nu e obligata sa isi tina contabilitatea ce face in cazul asta?) Pe factura ar trebui sa apara TVA-ul?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:42, 20 August 2011
eu v-am mai raspuns la aceasta intrebare. nu v-a multumit raspunsul?

o firma neplatitoare de tva in romania, pentru a putea factura servicii informatice catre o firma din UE, este obligata sa se inregistreze in scopuri tva pentru prestari de servicii intracomunitare si odata cu aceasta sa solicite inscrierea in R.O.I., iar in aceste conditii nu devine platitoare de tva in romania

Art. 153^1
Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;
10) Înregistrarea în scopuri de TVA conform prezentului articol nu conferă persoanei impozabile calitatea de persoană înregistrată normal în scopuri de TVA, acest cod fiind utilizat numai pentru achiziţii intracomunitare sau pentru serviciile prevăzute la art. 133 alin. (2), primite de la persoane impozabile stabilite în alt stat membru sau prestate către persoane impozabile stabilite în alt stat membru.

PFA din romania va factura fara tva si va declara operatiunea in decl. 390, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea taxei.

PFA cu norma de venit nu are obligatia de a conduce contabilitatea in partida simpla, dar are obligatia sa tina o evidenta a operatiunile legate de tva, inclusiv sa depuna declaratiile aferente.

ART. 156^4
Declaraţia recapitulativă
(1) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 153^1 trebuie să întocmească şi să depună la organele fiscale competente, până la data de 15 inclusiv a lunii următoare unei luni calendaristice, o declaraţie recapitulativă în care menţionează:
c) prestările de servicii prevăzute la art. 133 alin. (2) efectuate în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă

Multumesc pt raspuns. Pe mine m-a multumit primul raspuns al dvs, dar problema e ca cei de la Finante mi-au spus ca PFA trebuie neaparat sa devina platitoare de TVA pt a se putea inscrie in ROI si nu stiam ce sa mai cred. L-am intrebat de existenta vre-unui cod TVA doar pt achizitii intracomunitare, dar mi-a spus ca nu exista asa ceva.
Deci PFA cu cod TVA pt achizitii comunitare il va folosi doar in acest scop, in tara facturand fara TVA. De la Finante mi s-a spus ca trebuie trecut TVA-ul pe factura de servicii informatice catre o tara UE, este adevarat?
Imi cer scuze ca insist, dar e foarte greu sa tragi o concluzie atunci cand autoritatile statului iti ofera asa raspunsuri contradictorii.
eu v-am precizat si baza legala la cele mentionate.
nu veti factura cu tva, intrucat locul prestarii serviciului este considerat a fi in tara membra ue unde este stabilit beneficiarul, conform regulei generale de la art. 133, alin 2, cod fiscal, iar persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, in tara sa.
Nu ne-a spus , totusi, daca beneficiarul serviciilor este persoana impozabila (CF, art.133, alin.(2)) sau persoana neimpozabila (CF, art.133, alin.(3)) !
din moment ce este firma din UE, nu poate fi decat persoana impozabila :)

Alte discuții în legătură

Declaratie prestare de servicii intracomunitare rocky2009 rocky2009 Buna ziua, va rog sa imi spuneti ce declartatii se depun pentru un PFA care este neplatitor de TVA, dar care presteaza servicii intracomunitare. Multumesc (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari julyana2010 julyana2010 Buna dimineata, Doresc confirmarea conform articolelor din Codul Fiscal prin care PFA-ul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru serviciile ... (vezi toată discuția)
Neplatitor tva pmeli pmeli O firma neplatitoare de TVA factureaza servicii legate de bunuri din Romania (supraveghere pe santier). Serviciile se incadreaza la exceptii art. 133 alin ... (vezi toată discuția)