avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract fara semnatura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract fara semnatura

Buna ziua,

Speta: dosar complet de personal, insa de pe contractul individual de munca lipseste semnatura salariatului (omisiune), contractul a fost transmis in revisal corect, declaratiile 112 depuse la ANAF in termen, taxele platite.
Cum s-ar putea interpreta aceasta situatie? S-a incalcat art 16 alin.1 sau art.16 alin.3 din Codul Muncii?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 12:19, 1 Aprilie 2013
1. Fara semnatura uneia din parti CIM este lovit de nulitate.

2. Dar se poate semna si acum CIM prin aplicare prevederilor Codului muncii:

Art. 57
(1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.

(2) Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.

(3) Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
...
Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, existand obligativitatea incheierii lui in forma scrisa.(ceea ce legea precizeaza in mod expres)
Lipsa semnaturii nu echivaleaza cu lipsa consimtamantului, din moment ce contractul individual de munca se executa, iar partile lui isi indeplinec fiecare, drepturile si obligatiile asumate.
Lipsa semnaturii este o eroare ce poate fi acoperita prin semnarea lui ulterioara.
Multumesc ptr rspunsuri.

Ideea era ca la momentul cand am avut un control ITM, inspectorul a descoperit acel contract ( lipsa semnaturii a fost doar o omisiune, o greseala a mea). Dumnealui sustine ca am incalcat prevederile art.16 alin1, eu sustin ca nu...am incalcat art.16 alin 3 din Codul Muncii.

Multumesc inca o data si astept parereri.
Art.16 alin.3 C.mun. se refera la obligatia angajatorului sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca, anterior inceperii activitatii.

Art.16 alin.1 C.mun. se refera la forma scrisa a contractului individual de munca care reprezinta o cerinta ad validitatem .. in situatia dvs , c.i.m. nu a fost semnat de catre o parte asta inseamna ca acesta nu este valabil ..

Art.16 alin 1 Codul muncii precizeaza :"CIM se incheie in baza consimtamantului......", art. 2 din HG 500/2011 actualizata ,precizeaza:"Incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza ..............numai prin incheierea unui cim........."
Prin urmare, cele doua art. precizeaza ca angajarea in munca se face (numai) prin incheirea ( adica semnarea) unui cim,( care trebuie sa mai indeplineasca si alte conditii de forma , dar care nu prezinta relevanta pentru obiectul discutiei noastre de acum).Poate ca acest lucru a fost avut in vedere de catre inspectorul ITm care v-a precizat ca ati incalcat disp. art. 16 alin 1 din codul muncii.
Desi textul de lege ( art. citate) nu precizeaza expressis verbis care este sanctiunea nesemnarii cim.,dar deducem din felul cum au fost redactate cele doua articole , ca semnarea cim este o conditie legala necesara (dar nu si suficienta)pentru un cim valabil, nerespectarea
careia atrage sanctiunea nulitatii.-art. 57 codul muncii.
Numai ca , nulitatea cim poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiei.

Alte discuții în legătură

Contract indiidual de munca didibl didibl Art.16 alin.(1) C.M. Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu intocmeste cim miruna_albu miruna_albu Am inceput activitatea la data de 11.07.2011. Angajatorul a facut corect inregistrarile in Revisal, m-a inclus pe statul de plata, am semnat fluturasul de ... (vezi toată discuția)
Contract de munca nesemnat teisoara teisoara Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca un contract de munca ,inregistrat REVISAL,conform cu originalul,dar,nesemnat de beneficiar poate fi declarat NUL ... (vezi toată discuția)