Art.16 alin.(1) C.M. Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului. Semnarea de catre parti a CIM este obligatorie? Un CIM nesemnat de parti este nul? Care este temeiul legal?
care este partea care nu a semnat contractul ?
oricum, tinand cont ca legea prevede forma scrisa ca si conditie de valabilitate, asta nu inseamna ca trebuie doar sa existe un contract scris el trebuie sa fie si semnat de catre parti, semnatura ce garanteaza vointa partilor. Un contract, in general, reprezinta un acord de vointa intre doua persoane, iar daca pentru valabilitatea sa se cere forma scrisa, lipsa semnaturii unei parti inseamna lipsa contractului..
Un c.i.m. nesemnat nu este nul .. el nu-si produce efectele pentru care se doreste a fi incheiat ....
Libertatea contractuală se exprimă din punctul de vedere al formei, în regula consensualitatii
convenţiilor, conform căreia, pentru validitatea unei convenţii, este suficient acordul de voinţă al părţilor, afaraă numai dacaă ar fi vorba de contracte reale sau solemne, iar executarea obligaţiilor se face aşa cum ele au fost asumate ( “pacta sunt servada” )
Pentru a vedea care ar fi temeiul legal ar trebui sa excedem cadrul acetui topic si sa facem o teorie a dreptului cu privire la incheierea unui act juridic .... Prin încheierea contractelor se înţelege: realizarea acordului de voinţă al părţilor asupra clauzelor contractuale.