avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minori

sunt in divort cu sotul meu . impreuna avem un apartament bun comun. avem o fetita de 4 ani . el a fost mai mult plecat nu la preocupat atat de mult cresterea copilului. vrea sa imi ofere o suma de bani pentru a ramane el cu apartamentul. eu lucrez . el nu are servici . intrebarile mele sunt: are vreo sansa sa imi i-a custodia fetitei?se poarta foarte urat chiar si de fata cu copilul . ma jigneste isi bate joc de mine . la politie am 4 declaratii.(ultima data cand am ssunat la politie a venit un politissts ssi mi-a dat mie avertissment pe motiv ca eu am inceput )daca plec cu fata din casa ma poate acuza de ceva?
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 15:38, 13 Martie 2013
Faceti o tranzactie eventual la mediator pe divort si pe partaj. Specificati stabilirea locuintei copilului la dvs
Atentie la diferenta intre custodie si domiciliul copilului. Dupa 2011, Noul cod Civil specifica faptul ca "după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel." Cam asta inseamna acea custodie. Ca sa ramana doar unuia dintre parinti ( deci celalalt sa o piarda) trebuie sa existe motive serioase , dovedite instantei. Autoritatea parinteasca comuna ( custodia comuna) inseamna drepturi si obligatii impartite egal in raport cu copilul.

in schimb, locuinta copilului se va stabili la unul dintre parinti - specifica Noul Cod Civil, daca nu sunt alte situatii care sa nu o justifice.
Aici aveti si unele raspunsuri la ceea ce intrebati. Va trebui sa va raspundeti singura la intrebarea: "daca ii las sotului apartamentul in schimbul unei sulte( suma de bani compensatorie in partaje) , eu unde voi locui dupa divort, si ce domiciliu voi justifica in instanta, pentru copil ? ".
In egala masura, daca pastrati dvs apartamentul , va trebui sa ii oferiti o compensatie baneasca ( sau in alte bunuri, daca averea comuna este mai larga) si este necesar sa va ganditi cum puteti face aceasta compensatie.

Sunt o serie de necunoscute in situatia descrisa de dvs care fac ca decizia finala intr-un proces de divort sa nu fie previzibila din start.

In contextul acesta , divortul amiabil , cu suportul unui mediator, va ajuta sa stabiliti aceste detalii mai aproape de ceea ce ati dori, prin dezbatere directa cu sotul. Mediatorul va veghea si la respectarea interesului superior al copilului in cadrul acordului de mediere care poate fi obtinut.
Daca ziceti ca sunteti in divort, inseamna ca cererea a fost deja depusa.. cine a depus-o si ce a cerut ?
Partajul, daca va intelegeti, il puteti face si la notar, va costa mai putin. Are acea suma pe care ati convenit sa v-o dea ?
In situatia in care exista motive intemeiate , instanta de judecata poate dispune exercitarea autoritatii parintesti de catre dumneavoastra, avand in vedere interesul superior al copilului minor.


Celalalt parinte are dreptul de a veghea la cresterea si educarea copilului minor.


Interesul superior al copilului se circumscrie notiunii de dezvoltare fizica si psihica normala.


Asadar, atata vreme cat tatal copilului, print-o atitudine nefiresca, pericliteaza buna crestere si eduatia a copilului minor, instanta de judecata poate dispune ca dumneavoastra sa exercitati autoritatea parinteasca ( deciziile majore din viata copilului fiind luate tot de catre dumneavoastra ).


In situatia data, tatal poate solicita instantei de judecata sa ii fie stabilit un program de vizitare, intrucat autoritatea parintesca exclusiva nu presupune decaderea din drepturile parintesti.


Pensia de intretinere va fi stabilita in functie de venitul net obtinut ( daca este prestata o activitate remunerata ) sau de salariul minim pe economia nationala ( in situatia in care sotul dumneavoastra nu are niciun venit dintr-o activitate lucrativa ) , plafonul maximal stabilit de Codul familiei fiind de 25 % din acest categorii de venituri.



Locuinta minorului va fi stabilita la dumneavoastra.


In ceea ce priveste partajarea bunurilor proprietate comuna devalmasa , avand in vedere intelegerea intre dumneavoastra si sotul dumneavoastra, aceasta poate imbraca forma unei tranzactii, instanta de judecata pronuntand o hotarare de expedient in acest sens.


Odata ce va fi punctat acordul de vointa al partilor litigante , in proces , nu se mai poate reveni asupra clauzelor tranzactiei, act de dispozitie.


Odata ce hotararea judecatoresca va fi definitiva si irevocabila, dumneavoastra veti fi proprietar exclusiv asupra bunului ce este actualmente in indiviziune , urmand a remite sotului dumeavoastra sulta, o suma de bani cu titlu de despagubire, proportionala cotei-parti din dreptul de proprietate.


De vreme ce este sistata in acest mod starea de coproprietatea, dumneavoastra veti exercita dreptul de proprietate asupra bunului in mod liber si nestingherit, fara a avea nevoie de concursul altcuiva, in vederea exercitarii prerogativelor dumnevoastra asupra imobilului.


Succes.






cererea de divort am depus-o eu in ea am cerut custodia fetei revenirea la numele de familie avut anterior casatoriei si plata pensiei. el zice ca are acea suma de bani .
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
gabriela2013, utilizator

Alte discuții în legătură

Casatorie - contract prenuptial KNoemi KNoemi Buna! Stie cineva cum se poate incheia un contract prenuprial? Ce acte imi trebuie si unde trebuie sa ma duc? (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala mariaci mariaci buna ziua, sunt interesata sa stiu daca, in lumina noului cod civil, regimul matrimonial al bunurilor detinute de soti poate fi modificat in timpul ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala bubububububu bubububububu Buna ziua Este conventia matrimoniala obligatorie sau optionala? Sotul meu este suedez, ne-am casatorit civil in Stockholm anul acesta in mai si in ... (vezi toată discuția)