avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Conventie Matrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Conventie Matrimoniala

Buna ziua

Este conventia matrimoniala obligatorie sau optionala?

Sotul meu este suedez, ne-am casatorit civil in Stockholm anul acesta in mai si in septembrie anul acesta vrem sa facem cununia religioasa in Romania. Aceasta poate fi oficiata numai dupa ce se transcrie si se inregistreaza casatoria civila dupa care n-i se elibereze certificatul de casatorie numai ca cei de la Ilfov ne-au spus ca ne lipseste de la dosar conventia matrimoniala.

Nicoleta
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 16:11, 9 Septembrie 2013
Soţii pot alege prin convenţie matrimonială între regimul separaţiei de bunuri sau cel al comunităţii convenţionale.

Când soţii nu încheie o convenţie matrimonială, li se aplică de drept regimul comunităţii legale.

Soţii pot alege prin convenţie un singur regim matrimonial şi nu pot deroga de la regulile referitoare la egalitatea dintre ei, autoritatea părintească sau devoluţiunea succesorală legală şi nici de la normele privind regimul matrimonial în general prevăzute de art. 312-328 ale noului cod civil.

Când soţilor li se aplică regimul comunităţii legale, ei pot solicita notarului să inventarieze bunurile mobile proprii dobândite anterior încheierii căsătoriei.
Buna ziua,
Se poate stabili prin conventia matrimoniala incheiata inaintea casatoriei cine va avea custodia copilului ? Dar cuantumul pensiei alimentare ?
Multumesc !
probabil ca in actele din Suedia se prevade ceva de o conventie matrimoniala, de asta v-o cer.
conventia matrimorniala se refera doar la regimul bunurilor, nu se refera la copii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventia matrimoniala in noul cod civil 2011 Alin Popescu Alin Popescu S-a tot discutat in mass-media pe tema asta pana acum. Proiectul noului Cod Civil ofera posibilitatea sotilor de a alege intre regimul comunitatii legale, cel ... (vezi toată discuția)
Conventie silviadinu silviadinu buna ziua! vreau sa ma casatoresc, dar parintii prietenului meu ii vor da intr-un viitor un apartament. as vrea sa stiu daca se poate face vreo conventie ... (vezi toată discuția)
Important: momentul modificarii regimului nostru matrimonial? Adrian Serban Adrian Serban O intrebare foarte importanta nu numai pentru mine: cand este plauzibil sa intre in vigoare Noul Cod Civil? Da, stiu ca Noul Cod Civil intra in vigoare la ... (vezi toată discuția)