avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara pentru fosta sotie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara pentru fosta sotie

Buna ziua!
Incerc sa-l ajut pe fratele meu intr-o problema si am nevoie de o consiliere din partea d-voastra.
Fratele meu a fost casatorit in anul 2006 timp de 8 luni; a divortat, de comun acord. Acum el este casatorit si are si un copilas, iar fosta sotie ii cere pensie alimentara.
Fosta sotie s-a imbolnavit in timpul casatoriei de scleroza in placi.
Acum, dupa atata timp, invoca aceasta boala datorita careia s-a si pensionat si reclama faptul ca boala i-a aparut din cauza fratelui meu.
Mentionez faptul ca fratele meu face fata cu greu cheltuielilor pe care le are si ii este absolut imposibil sa plateasca o pensie alimentara (indiferent de valoarea ei, sunt foarte stramtorati si indatorati).
Ambele parti si-au angajat avocati si decizia domnului judecator a fost sa plateasca pensie alimentara 110 lei / luna, fratele meu a facut recurs, iar fosta sotie a facut de asemenea recurs pentru ca suma sa fie stabilita la 180 lei/luna.
Cum ne sfatuiti sa procedam? Nu ar fi posibil ca fratele meu sa plateasca vreo suma, nu are de unde, mai ales ca in cresterea nepotelului meu ii ajuta parintii foarte mult.
Va multumesc anticipat,
O zi buna va doresc!
Speta descrisa de dvs se judeca in baza obligatiei de intretinere descrisa de art 389 Noul Cod Civil. :
"Art. 389

Obligaţia de întreţinere

(1) Prin desfacerea căsătoriei, obligaţia de întreţinere între soţi încetează.

(2) Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.

(3) Întreţinerea datorată potrivit dispoziţiilor alin. (2) se stabileşte până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale şi cu starea de nevoie a creditorului. Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net al celui obligat la plată.

(4) Când divorţul este pronunţat din culpa exclusivă a unuia dintre soţi, acesta nu beneficiază de prevederile alin. (2) şi (3) decât timp de un an de la desfacerea căsătoriei.

(5) În afara altor cazuri prevăzute de lege, obligaţia de întreţinere încetează prin recăsătorirea celui îndreptăţit."

Inteleg ca judecatorul a admis ca incapacitatea de munca a intervenit in timpul casatoriei.

Daca fratele are venituri legale, este putin probabil ca vreun judecator sa ii accepte cererea de a nu plati o pensie de intretinere (alimentara) , indiferent cat de mica. Avand in vedere ca mai are si un copil, cuantumul va fi mai mic, dar diferit de zero. Daca nu are venituri legale sau venituri stabile, se ia in calcul salariul minim pe economie in calculul pensiei de intretinere datorate de parinte.

Pe de alta parte, exista si posibilitatea teoretica a platii in natura a obligatiei de intretinere, sau a unei parti din obligatie - daca ar avea astfel de posibilitati ar putea sa o propuna ca solutie in proces.

O solutie care il scapa de plata pensiei este casatoria fostei sotii.

Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
mediator_Constantinescu, utilizator
S-a imbolnavit , asta a fost si motivul divortului ?
Poate avea o sansa daca boala a avut-o inainte si fratele nu a stiut, altfel nu cred ca sunt sanse.
Are pensie f mica probabil, de aceea a avut castig de cauza.
Inteleg ca fratele are avocat, va avea probabil si la recurs.. daca nici avocatul nu reuseste ca convinga instanta.. nu stiu cu ce am putea sa va ajutam pe forum.

Scleroza in placi
Cauze - Acestea nu sunt cunoscute cu certitudine, dar interventia unita a mai multor factori este probabila. Se crede ca este vorba de o boala autoimuna (sistemul imunitar al organismului ar ataca mielina ca si cum aceasta ar fi un corp strain). Natura factorului de mediu este controversata si actualmente nu exista nici o dovada de origine virala. In sfarsit, este probabila interventia factorilor genetici.
Da si eu cred ca nu s-a imbolnavit in alea 8 luni cat a fost casatorita, insa nu conteaza ca a avut boala inainte de casatorie, ar conta daca a fost diagnosticata si a ascuns asta sotului.
Apoi chiar daca a avut boala sau nu, legea vb de incapacitatea de munca .. asta conteaza cand s-a ivit : "incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria."

Incapacitatea nu are legatura cu casatoria, dar nu stim de cand o fi in incapacitate de munca.

In afara de fostul sot, ar trebui chemate si alte rude sa completeze pensia.

Va multumesc pentru raspunsuri, inteleg in acest moment ca lucrurile nu sunt foarte simple si ca probabil va trebui sa plateasca o suma lunar.

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere pt o pensionara care vrea sa divorteze. DoamnaVeta DoamnaVeta Sunt la varsta de 64 ani si vreau sa divortez! Vreau sa stiu daca pot primi pensie de intretinere de la sotul care are o pensie (frumoasa.) Eu am fost si ... (vezi toată discuția)
Sunt divortata din 2017, divort generat de fostul sot. am avut ... Gina Popa Gina Popa Sunt divortata din 2017, divort generat de fostul sot. Am avut o casnicie de 39 de ani, timp in care m-am imbolnavit de mai multe boli; diabet ( de 20 de ani), ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere angiandu angiandu Buna ziua! Va rog sa imi spuneti si mie daca sotia este pensionata de boala ( 600 lei ), nu mai locuieste cu sotul dar nu vrea sa divorteze, poate sa ... (vezi toată discuția)