avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti si mie daca sotia este pensionata de boala ( 600 lei ), nu mai locuieste cu sotul dar nu vrea sa divorteze, poate sa beneficieze de pensie de intretinere?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: angiandu , utilizator 13:12, 25 Mai 2019
Pe ce motiv să beneficieze de pensie de întreținere, dacă ea are un venit stabil, este pensionară`? Și în altă ordine, cine să-i asigure pensia de întreținere`?

Potrivit legii, soții își asigură reciproc întreținere, dar trebuie să locuiască împreună, nu separat.
Dacă trăiesc separat, mai sunt soți doar în acte.
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2019
Dapix, utilizator
Potrivit legii, soții își asigură reciproc întreținere, dar trebuie să locuiască împreună, nu separat.
Dacă trăiesc separat, mai sunt soți doar în acte.

Serios ? Unde se face precizarea in lege ca trebui sa locuiasca impreuna pt a isi datora reciproc intretinere ?
@angiandu si dupa divort ar putea primi pensie de la sot, mai ales daca boala e dobandita in timpul casatoriei.
Ar trebui sa dati mai multe detalii.. conteaza care e starea de nevoie a sotiei, cat are sotul pensie...pt ca reciproc, inseamna ca si sotia datoreaza intretinere sotului, ar putea fi chit.
Nu conteaza ca sotia nu vrea sa divorteze, poate cere sotul divortul si fara acordul sotiei.
În lumina dispozițiilor art. 389 alin. 1 Cod civil, prin desfacerea căsătoriei obligația de întreținere între soți încetează.!

Totuși, potrivit alin. 2 al aceluiași art, soțul divorțat are dreptul la întreținere dacă se află în nevoie din cauza unei incapacități de muncă survenite înainte de căsătorie sau în timpul căsătoriei.
Soțul divorțat are dreptul la întreținere și atunci când incapacitatea se ivește în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.

Atenție însă, fostul soț care solicită întreținere trebuie să îndeplinească și condițiile generale cerute de lege unui creditor al obligației de întreținere, explicitate prin starea de nevoie, incapacitatea de muncă și comportamentul corespunzător!
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara sotie RoxanaCimbala RoxanaCimbala Buna ziua, Am o amica care a divortat acum mai multi ani, dar a continuat sa locuiasca de comun acord cu fostul sot in casa pe care o impart legal (la ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere pt o pensionara care vrea sa divorteze. DoamnaVeta DoamnaVeta Sunt la varsta de 64 ani si vreau sa divortez! Vreau sa stiu daca pot primi pensie de intretinere de la sotul care are o pensie (frumoasa.) Eu am fost si ... (vezi toată discuția)
Cerere drept de intretinere fosta sotie rares001 rares001 sunt divortat de un an, si vreau sa cer dreptul de intretinere fostei sotii. pot s afac acest lucru? sunt bolnav de diabet insulino-dependent. spondiloza ... (vezi toată discuția)