avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cerere drept de intretinere fosta sotie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cerere drept de intretinere fosta sotie

sunt divortat de un an, si vreau sa cer dreptul de intretinere fostei sotii. pot s afac acest lucru? sunt bolnav de diabet insulino-dependent. spondiloza anchilozanta, coxatroza ,HTA galopanta, si altele, boli dobandite in timpul casatoriei


Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 18:37, 28 Noiembrie 2012
Buna seara!

Va citez din Codul Civil articolele care va intereseaza>

III. Obligaţia de întreţinere între foştii soţi
Art. 389 - Obligaţia de întreţinere
(1) Prin desfacerea căsătoriei, obligaţia de întreţinere între soţi încetează.
(2) Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.
(3) Întreţinerea datorată potrivit dispoziţiilor alin. (2) se stabileşte până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale şi cu starea de nevoie a creditorului. Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net al celui obligat la plată.
(4) Când divorţul este pronunţat din culpa exclusivă a unuia dintre soţi, acesta nu beneficiază de prevederile alin. (2) şi (3) decât timp de un an de la desfacerea căsătoriei.
(5) În afara altor cazuri prevăzute de lege, obligaţia de întreţinere încetează prin recăsătorirea celui îndreptăţit.

Sanatate!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
Ana-Maria Dinescu, Avocat
divortul este de comun acord, ea este reprezentantul legal al copilului, casa este pe numele baiatului( are 8 ani) si vrea sa ma dea afara din casa.
Stimate domn,
Ca sa fiti intretinut de fosta sotie, trebuie sa demonstrati incapacitatea de munca, la comisia specializata;
Daca ati lucrat si sunteti in incapacitate de munca, legea va acorda pensia de boala, in cuantum dependent de salariul pe care l-ati avut.
Eu stiu ca cei cu handicap grav sunt indreptatiti la pensie de boala si chiar la ingrijitor platit.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
Martonze, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere pt o pensionara care vrea sa divorteze. DoamnaVeta DoamnaVeta Sunt la varsta de 64 ani si vreau sa divortez! Vreau sa stiu daca pot primi pensie de intretinere de la sotul care are o pensie (frumoasa.) Eu am fost si ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere nokiamartgro nokiamartgro Daca sotia dupa 21ani de casnicie, din cauza sotului se inbolnaveste, pierde locul de munca, divorteaza, conform carei articol poata sa ceara intretinere de la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara sotie RoxanaCimbala RoxanaCimbala Buna ziua, Am o amica care a divortat acum mai multi ani, dar a continuat sa locuiasca de comun acord cu fostul sot in casa pe care o impart legal (la ... (vezi toată discuția)