avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

Daca sotia dupa 21ani de casnicie, din cauza sotului se inbolnaveste, pierde locul de munca, divorteaza, conform carei articol poata sa ceara intretinere de la fostul sot si cu ce sanse?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:15, 2 Noiembrie 2013
Art. 389 noul cod civil

(1) Prin desfacerea casatoriei, obligatia de intretinere intre soti inceteaza.
(2) Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. El are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.
(3) Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) se stabileste pana la o patrime din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net al celui obligat la plata.
(4) Cand divortul este pronuntat din culpa exclusiva a unuia dintre soti, acesta nu beneficiaza de prevederile alin. (2) si (3) decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.
(5) In afara altor cazuri prevazute de lege, obligatia de intretinere inceteaza prin recasatorirea celui indreptatit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere pt o pensionara care vrea sa divorteze. DoamnaVeta DoamnaVeta Sunt la varsta de 64 ani si vreau sa divortez! Vreau sa stiu daca pot primi pensie de intretinere de la sotul care are o pensie (frumoasa.) Eu am fost si ... (vezi toată discuția)
Suport financiar dupa divort puf3056 puf3056 Pensionar militar, soția casnică (56 ani ). Ce obligații financiare revin pensionarului în cazul divorțului ? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara sotie RoxanaCimbala RoxanaCimbala Buna ziua, Am o amica care a divortat acum mai multi ani, dar a continuat sa locuiasca de comun acord cu fostul sot in casa pe care o impart legal (la ... (vezi toată discuția)