avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contrib asig de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contrib asig de sanatate

Un pensionar cu limita de varsta avand contract de drepturi de autor trebuie sa plateasca 5,5%din brut ? Firma este obligata sa mai plateasca 5,2%? Contributia de 5,5%se poate vira de firma s-au trebuie personal cel in cauza ?
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 22:15, 12 Martie 2013
Buna ziua,

Potrivit art.296^23, alineatul 2 din CF,
persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei.

Daca deci veniturile din pensii sunt mai mici decat suma de mai sus, nu datorati contributie pentru asigurari de sanatate.

Suma datorata se stabilestepotrivit art.296^22, alineatul 2 din CF prin aplicarea cotei de 5.5% asupra
diferenţei dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

Platile se efectueaza de catre beneficiarul de venit prin plati anticipate potrivit art.296^24 si prin plati finale potrivit art. 296^25 din CF.

Numai bine
Buna seara,

As vrea sa fac o completare la raspunsul care vi l-am dat. Articolul citat de mine trebuie coroborat cu art.296^3, alineatul b, care face referire si la categoria de pensionari cu pensii peste 740 lei, inclusi in textul citat in categoria venituri de natura celor menţionate la cap. I.
Deci indiferent de valoarea pensiei, ca este sub sau peste 740 lei, nu veti datora contributie de sanatate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

Imi cer scuze pentru raspunsul incomplet pe care vi l-am dat.

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass- pentru venituri din inchirieri/pensionari mirceaione mirceaione pensionarii platesc cass(contrib.asig.sociale de sanatate) pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor ? in codul fiscal nu am gasit nici o referire. (vezi toată discuția)
Oug 107/2010 pentru modificarea si completarea legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii micaela38 micaela38 Contribuţia de asigurări sociale de sănătate în valoare de 5.5% la întreaga sumă pentru pensionarii care au pensii mai mari de 740 lei este corecta? Nu ... (vezi toată discuția)
Retinerea cass in cazul pensiilor mai mari de 740 lei ruxyradu ruxyradu Buna ziua, as dori sa stiu daca, intr-adevar, cota CASS de 5.5% se va aplica INTREGII sume a pensiilor mai mari de 740 lei. Daca da, pensionarii cu pensii ... (vezi toată discuția)