avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta

Buna ziua,
tocmai am incetat relatiile de munca la o societate cu capital strain, unde am avut functia de director general; pe langa contractul individual de munca (RO) am avut contract de management cu compania-mama din Germania, in care exista si o clauza de neconcurenta, formulata astfel:

J. Non-Competition Covenant
The MANAGER hereby covenants not to directly or indirectly compete with the business of the Company during the period of employment (If no legal re­quirement for additional payments from the Company exists, Amendment: and for the first two consecutive years from the day this agreement ex­pires, without receiving a remuneration or other pay­ments by the Company.) The term "not compete" as used herein shall mean that:
The MANAGER shall not own - in whole or in part - or - whether with or without remuneration - manage, operate, supervise, consult, loan money or be em­ployed in a business competitive with, the business of the Company.
This non-competition covenant is effective for every state and region where the Company has active business or customers."


Intrebarea este daca aceasta clauza poate produce efecte, avand in vedere modul in care este formulata.
Multumesc anticipat pentru raspuns.


Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
cl710521, utilizator
Cel mai recent răspuns: cl710521 , utilizator 15:42, 20 Martie 2013
:offtopic: Interventie moderator

Cred ca ar fi mult mai bine sa postati traducerea in limba romana a acelei clauze contractuale ...
Din pacate contractul este redactat in limbile germana si engleza; pot incerca o traducere, insa nu stapanesc termenii juridici din limba engleza.
Incercati in mare sa faceti o astfel de traducere ... sau poate colegii care cunosc destul de bine limba engleza o pot face ...
Daca am inteles bine, in RO ati lucrat ca angajata cu Contract de Munca prin care nu a fost introdusa clauza de neconcurenta. In orice caz, conform Art.21 din Codul Muncii
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Contractul de management nu este supus dispozitiilor Codului Muncii ...
citez :
... am avut contract de management cu compania-mama din Germania, in care exista si o clauza de neconcurenta, formulata astfel: ...


Alte discuții în legătură

Legalitatea unui contract de munca din strãinatate mitzuunit mitzuunit Am primit un contract de munca pentru un post de Administrative Assistant de la o firma de recrutare din UK. am cont pe un site de recrutare de acolo si din ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii in engleza?! camiha camiha Ma poate ajuta cineva cu un model de contract de prestari servicii( pentru elaborarea unui plan de afaceri) in limba engleza? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Non circumvention and non disclsure working agreement MARIKO9 MARIKO9 Am un contract intitulat NON CIRCUMVENTION AND NON DISCLSURE WORKING AGREEMENT, as vrea sa stiu care e echivalentul in legislatia romaneasca si ce presupune un ... (vezi toată discuția)