avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina si munca part-time
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina si munca part-time

Buna ziua,

Intentionez sa raman gravida si sa trec pe jumatate de norma pentru a urma cursurile unei facultati. Va rog sa ma informati daca se ofera indemnizatia aceea pentru mame la jumatate sau nu si ce alte drepturi as avea in aceasta situatie. De asemenea, daca doresc sa trec de la munca full-time la part time pentru studii, exista posibilitatea unor inlesniri oferite de angajator?Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
eliz_k, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:02, 12 Martie 2013
Dreptul de a beneficia de indemnizatia de maternitate, precum si de indemnizatia pentru CCC nu este conditionat de durata timpului de munca - norma intreaga sau timp partial , ci de alte conditii prevazute de legislatia in materie , astfel :

Indemnizatia de maternitate: Pentru acordarea concediului si indemnizatiei de maternitate este necesar un stagiu de cotizare de 12 luni realizat in ultimile 12 luni anterioare lunii acordarii concediului medical. Conform art. 25 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate coroborat cu art. 10, cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul determinata ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Indemnizatia pentru CCC : Beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului persoanele care, in anul anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit art.2 alin.1 din OUG nr.111/2010.

Chiar daca veti lucra cu mai putin de 8 ore pe zi veti putea beneficia si de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si de concediu crestere copil (CCC).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca sunt angajata cu contract de munca de o ora, primesc concediu maternitate ? vallihullea vallihullea Daca sunt angajata cu contract de munca de o ora, primesc concediu maternitate ? Salariul de incadrare pentru o ora este de 73 lei dar realizarile pot fi mai ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate hela hela Pot beneficia de indemnizatie concediu de maternitate,daca o sa nasc in iunie si pana la 1 septembrie am avut carte de munca pe 4 ore lucrate,respectiv ,dupa 1 ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare concediu crestere copil Stoica Gabriela Madalina Stoica Gabriela Madalina Buna ziua , Lucrez la o scoala,ca si contabil cu norma de 0,25,salariu 280 net...vechime de 10 luni,...intrebarea mea e pot sa intru in CCC???daca nu cat trb ... (vezi toată discuția)