avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune/Mostenire -cote repartitie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune/Mostenire -cote repartitie

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care sunt cotele succesorale in cazul familiei mele. Tatal meu a decedat acum 2 luni lasand in urma sotia si cei 3 copii. Mostenirea ar fi compusa din 2 case, niste terenuri si utilaje agricole achizitionate in timpul casatoriei cu mama si o casa mostenita de la parintii lui (decedati), el fiind singurul copil.
M-ar interesa:
1.ce cote avem fiecare din bunurile achizitionate in timpul casatoriei?
2. ce cote avem fiecare din bunul mostenit de tata (casa lui parinteasca)?
3. In cazul in care noi copiii renuntam la toata mostenirea in favoarea mamei, aceasta va putea ulterior instraina bunurile fara acordul nostru?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: ndana78 , utilizator 22:11, 13 Martie 2013
Pentru bunurile comune (ale celor doi soti):

Sotia supravietuitoare va avea 1/2 din total + 1/4 din partea sotului decedat. Copiii vor avea 3/4 din partea tatalui. Asadar vom avea urmatoarele cote:

Mama: 5/8
Copil 1: 1/8
Copil 2: 1/8
Copil 3: 1/8

In cazul bunului ce a apartinut tatalui decedat ca fiind mostenire avem urmatoarele cote:

Sotia (mama): 1/4
Copil 1 : 1/4
Copil 2 : 1/4
Copil 3 : 1/4
Multumesc mult pentru raspuns.
Ma poate ajuta cineva si cu un raspuns pentru cea de-a treia intrebare?
Multumesc anticipat!
Dana
Nu va sfatuiesc sa renuntati la mostenire, caci in concurs cu mama dvs vor veni alti mostenitori legali din clasele 2-4, frati ai tatalui, nepoti de frate, bunici, unchi...
Acceptati succesiune apoi fie faceti partaj fie donatii.
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Anulare la renuntare la mostenire? sch sch Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, ... (vezi toată discuția)